Turska preti Kurdima: Povucite se ili ćete biti meta

© Sputnik / Hikmet Durgun,Džarablus
Džarablus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ankara je danas jasno stavila do znanja snagama sirijskih Kurda da će biti meta turskih oružanih snaga ako se ne povuku istočno od Eufrata, poručivši, međutim, da operacije na severu Sirije ne znače da je Turska ušla u rat i da je okupatorska zemlja.
Turska vojska bombarduje pozicije DAEŠ-a u Džarablusu - Sputnik Srbija
Turska preko 60 puta granatirala Džarablus na severu Sirije

Prema najnovijim informacijama turske vojske, još 10 sela na severu Sirije je „očišćeno od ekstremista“, a operacija se sada pomera ka zapadu, preneo je „Rojters“.

Istovremeno, turske snage su izvršile i vazdušnu operaciju protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka, tačnije u oblasti Gara, saopštili su vojni izvori.

Detalji tih napada za sada nisu poznati.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je poručio snagama sirijskih Kurda da će i dalje biti meta turskih oružanih snaga, ukoliko ne ispune obećanje i povuku se istočno od Eufrata.

Džarablus, Sirija - Sputnik Srbija
Turska preko Moskve obavestila Damask o operaciji

On je rekao da se to pre svega odnosi na Jedinice narodne odbrane (JPG).

„Sve dok to ne urade, biće meta“, istakao je Čavušoglu, navodeći da je cilj operacije u sirijskom Džarablusu da se to područje očisti od DAEŠ-a.

Zamenik turskog premijera Numan Kurtulmuš ističe, povodom operacije na severu Sirije, da Turska „nije ušla u rat i da nije okupatorska zemlja“.

„Sve umešane strane, uključujući i vlasti u Damasku, znaju za operaciju ’Štit Eufrata‘. Rusija ih je obavestila, ubeđeni smo u to“, rekao je Kurtulmuš, dodajući da Turska nema nameru da ostane tamo.

Pentagon upozorava da će neusaglašene operacije i manevri na severu Sirije dati DAEŠ-u „više prostora“, pozivajući turske snage i opozicione grupe sirijskih Kurda da prekinu sa sukobima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala