Teroristi pokušavaju da se infiltriraju u nemačku vojsku

© AFP 2023 / KAY NIETFELD GERMANY OUTVojska Nemačke
Vojska Nemačke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postoje naznake da islamisti pokušavaju da se priključe nemačkoj vojsci kako bi stekli vojnu obuku i iskoristili je za napade u Nemačkoj i inostranstvu, piše nemački list „Velt am zontag“.

Oružane snage zbog toga žele da se regruti podvrgnu bezbednosnim proverama vojne kontraobaveštajne agencije, počev od jula 2017, kako bi se mogli brzo uočiti ekstremisti, teroristi i kriminalci, piše list.

Pogled na mesto eksplozije automobila u trgovinskom delu Karade u Bagdadu. - Sputnik Srbija
Teroristi DAEŠ-a stvaraju novu bombu?

Takva bezbednosna provera zahtevala bi promene u zakonima koji se odnose na vojsku, a u nacrtu dokumenta koji opravdava takve promene navodi se da postoje naznake da islamisti pokušavaju da se priključe oružanim snagama radi obuke. 

Nemačka je na oprezu nakon niza napada u julu, od kojih je za dva odgovornost preuzela teroristička organizacija DAEŠ, a ministar unutrašnjih poslova je već najavio planove o jačanju bezbednosti.

Vlada se priprema da odobri promene zakona sledeće nedelje, navodi list pozivajući se na bezbednosne izvore. 

Vojna kontraobaveštajna agencija proverava 64 osumnjičenih islamista, 268 osumnjičenih desničarskih ekstremista kao i šest osumnjičenih levičarskih ekstremista u oružanim snagama, dodaje list.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala