Srbi sprečeni da posete razrušenu crkvu na KiM

© Tanjug / Željko TvrdišićAlbanci demonstriraju u Mušutištu ne dozvoljavajući raseljenim Srbima da uđu u selo.
Albanci demonstriraju u Mušutištu ne dozvoljavajući raseljenim Srbima da uđu u selo. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratila su se nazad pošto zbog protesta Albanaca nisu uspeli da obiđu razrušenu Crkvu Bogorodice Odigitrije i svoja imanja.

Autobusi sa Srbima oko 12 sati u pratnji kosovske policije vratili su se iz Suve Reke i zaputili se prema Manastiru Zočište, kod Orahovca, gde će preseći slavski kolač.

Na kraju je procenjeno da nisu stvoreni bezbednosni uslovi da Srbi dođu do porušenog manastira gde je trebalo da jutros prisustvuju liturgiji.

Specijalne jedinice kosovske policije napravile su nešto ranije kordon ispred demonstranata i zatražile od njih da se raziđu, nakon čega je došlo do sukoba između policije i demonstranta. Demonstranti su gađali pripadnike policije staklenim flašama i kamenicama, a do incidenta je došlo u trenutku kada su policajci lišili slobode nekoliko njih koji su sedeli na putu.

Put koji vodi prema temeljima crkve koja je porušena i koju Srbi nameravaju da posete, bio je oslobođen na kratko. Demonstranti su nosili albanske zastave i parole na kojima je ispisano „OVK“. Na licu mesta mogu se videti ostaci polomljenog stakla i kamenice.

Albanci, mahom meštani Mušutišta, blokirali su put koji vodi prema Crkvi Bogorodice Odigitrije koja je porušena i na čijim temeljima je jutros trebalo da raseljeni Srbi prisustvuju liturgiji povodom praznika Velike Gospojine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala