Ekstremisti ponovo napali zgradu Ruskog doma u Kijevu

© Sputnik / Alekseй Vovk / Uđi u bazu fotografijaPolicija i predstavnici desničarske grupe u Kijevu ispred zgrade Ruskog centra za nauku i kulturu u Kijevu
Policija i predstavnici desničarske grupe u Kijevu ispred zgrade Ruskog centra za nauku i kulturu u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski desničari su u noći između petka i subote ponovo napali zgradu Ruskog centra za nauku i kulturu (RCNK) u Kijevu, izjavio je direktor predstavništva Konstantin Vorobjov.

Fasada zgrade Ruskog doma, išarana je provokacionim grafitima, koje su, verovatno, ispisali predstavnici grupe S 14, jedne od brojnih desničarskih ukrajinskih grupa. Niko nije povređen u napadu na zgradu.

U tri sata posle ponoći do zgrade Ruskog doma došli su aktivisti desničarskog pokreta S 14. Oni su uzvikivali provokacione parole u vezi sa oslobađanjem političkih zatvorenika kojih nema u našoj zgradi, rekao je Vorobjov.

„Posle toga su išarali fasadu zgrade grafitima, među kojima su i oni koji pozivaju na oslobađanje Olega Sencova i Aleksandra Koljčenka, Ukrajinaca osuđenih u Rusiji, kao i naziv grupe kojoj pripadaju — S 14“, dodao je on.

Kijev, prestonica Ukrajine - Sputnik Srbija
Napadnuta zgrada Ruskog doma u Kijevu

Neki napadači snimali su čitav incident, rekao je jedan od zaposlenih u Ruskom domu.

„Akcija nije trajala više od pet minuta. Na fasadi je načinjena manja materijalna šteta. U incidentu niko nije stradao. Tek nakon 15 minuta uspeli smo da pozovemo policiju. Oni su došli, sastavili zapisnik, zatražili snimak kamera spoljnog nadzora i to je to“, rekao je Vorobjov.

U Ruskom domu kažu da za incident smatraju krivim predstavnike grupe S 14 zato što su „ostavili autogram“, međutim, naglašavaju da je „utvrđivanje svih detalja stvar policije“. Konstantin Vorobjov naglasio je da je to je već četvrti napada na zgradu ove godine.

U julu su nepoznati maskirani napadači kasno uveče bacali baklje na zgradu Ruskog doma u Kijevu, a na zgradi su ostali tragovi čađi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala