Protest Albanaca: Ne damo zemlju Crnoj Gori

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIProtest Albanaca
Protest Albanaca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekoliko hiljada Albanaca protestovalo je danas u Peći protiv demarkacije sa Crnom Gorom, uz poruku da neće dozvoliti da se kosovska zemlja poklanja Crnoj Gori.

Protest je organizovao opozicioni Pokret „Samoopredeljenje“, koji tvrdi da je u procesu demarkacije Podgorica dobila deo teritorije Kosova.

Demonstranti su nosili plakate sa natpisima „Demarkacija da, ali ne kompromis“, „Ne tražimo i ne damo Crnoj Gori zemlju“ i druge…

Skup je predvodio nekadašnji gradonačelnik Peći Ali Lajci, koji je ranije bio uz Demokratski pokret Kosova kosovskog premijera Ise Mustafe, a na protestu je bio i predsednik Pokreta „Samoopredeljenje“ Visar Imeri.

Prema rečima Lajcija, ako u Skupštini prođe predlog o demarkaciji, poslanici moraju da imaju u vidu da će to proizvesti političke tenzije i krizu.

Albanska zastava - Sputnik Srbija
„Albanska narodna armija“ preti ratom Crnoj Gori

On je okupljenima rekao da to ne predstavlja volju građana Kosova i da će otpor biti pružen institucionalnim putem i na druge načine.

U saopštenju koje je izdala policija navodi se da je protest protekao mirno i bez incidenata.

Pitanje demarkacije sa Crnom Gorom je podiglo napetost na Kosovu u poslednjih godinu dana, a tenzije se očekuju i početkom septembra, kada bi skupština Kosova trebalo još jednom da pokuša da ratifikuje taj sporazum.

Ratifikacija je jedan od uslova za dobijanje vizne liberalizacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala