U Jerevanu uhapšen Rus po poternici SAD

© AP Photo / Peter DejongHapšenje
Hapšenje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rus Sergej Mironov uhapšen je u Jerevanu pod optužbom za pranje novca i nezakonitu predaju vojne tehnologije, saopštio je u subotu njegov advokat Karen Nersesjan.
Poverljive informacije - Sputnik Srbija
Rus i Portugalac osumnjičeni za špijunažu u korist Moskve

U petak je 30-godišnji Mironov uhapšen na jerevanskom aerodromu. Ranije je, na zahtev SAD, za njim raspisana međunarodna poternica, zbog sumnje da se bavio trgovinom oružjem.

„Zasad ne znamo precizno za šta ga optužuju. Prilikom hapšenja je saopšteno da ga američke vlasti traže zbog pranja 50.000 dolara i predaju nekakve tehnologije“, rekao je advokat.

Prema rečima Nersesjana, Mironov je u istražnoj samici, a sud će, najverovatnije, u ponedeljak odlučiti da li će on biti isporučen Sjedinjenim Američkim Državama.

Mihail Hodorkovski - Sputnik Srbija
Interpol preispituje poternicu za Hodorkovskim

Advokat je istakao da njegov klijent nije imao pristup vojnoj tehnologiji.

„Sergej Mironov je rođen 1986. godine, oženjen je i ima dvoje dece. Zajedno sa suprugom je u petak otputovao u Jermeniju na odmor. Sada je uhapšen, ali u ruskom Interpolu nema podataka o tome da je moj klijent na poternici. Očigledno je da je to američka inicijativa“, rekao je Nersesjan.

On je istakao da je Mironov radio kao načelnik Odeljenja za video-tehnologiju u rusko-beloruskoj firmi, a da je u SAD bio samo jednom, na nedelju dana, i to 2013. godine, kada je bio na službenom putu. 

Kako je ranije u subotu izjavio savetnik Ambasade Rusije u Jermeniji, ruska diplomatska misija u Jerevanu sada proverava informacije o hapšenju Mironova.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala