Američki vojnik „kalašnjikovom“ obučava Jezide (video)

© AFP 2023 / AHMAD AL-RUBAYEKurdske snage bezbednosti. Oko 150 američkih vojnika dolaze u severoistočnu Siriju
Kurdske snage bezbednosti. Oko 150 američkih vojnika dolaze u severoistočnu Siriju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od početka nedelje u regionu Sindžaru u iračkoj provinciji Mosulu traju intenzivni sukobi između naoružanih snaga Jezida i terorista DAEŠ-a.
Dečak, pripadnik terorističke organizacije Islamska država - Sputnik Srbija
Irak: Uhapšen dečak-bombaš trenutak pred eksploziju

Prema navodima jezidskih snaga, oko 300 terorista koji su izgubili položaje u blizini fabrike cementa u Sindžaru, pokušalo je da pobegne u Tilkesab.

Jedan pripadnik snaga Jezida rekao je za Sputnjik da se položaji drže pod vođstvom američke vojske, koja je obučavala jezidske vojnike.

„Američki vojnici obučavaju naše vojnike tokom sukoba sa teroristima DAEŠ-a, napadajući teroriste njihovim sopstvenim oružjem“, rekao je jezidski vojnik za Sputnjik.

On je rekao da je napad terorista uspešno odbijen. Uspeli su da likvidiraju 70 terorista, dok su ostali bili primorani da se povuku.

Sputnjik je dobio ekskluzivni snimak američkog vojnika koji puca na teroriste DAEŠ-a dok pokazuje Jezidima kako da brane svoje pozicije.

Važno je napomenuti da američki vojnik tokom „obuke“ drži ruski mitraljez „kalašnjikov“.

Jezidski vojnik rekao je da je oficir pripadnik američkog kontingenta u Iraku, koji se nalazi u sastavu Međunarodne koalicije protiv DAEŠ-a radi vojne obuke i savetovanja jezidskih oružanih snaga i snaga pešmerga.

Američke trupe razmeštene su u barakama Jezida u Sindžaru.

Stanovnici Sindžara su od 2014. godine suočeni sa genocidom i iseljavanjem zbog terorista DAEŠ-a koji su okupirali grad.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala