Zaharova: Akcije Rusije koordinisane sa Iranom

© Sputnik / Eugene OdinokovZvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova
Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva odbrane Marija Zaharova komentarisala je reči ministra odbrane Irana koji je zamerio Moskvi otkrivanje podataka o bazi Hamadan. Ona je rekla da Rusija uzima u obzir samo zvanične izjave iranske strane.
Ruski bombarder Tu-22M3 stoji na pisti dok je drugi avion sleće u vazduhoplovnu bazu Hamadan, Iran. - Sputnik Srbija
Iran: Ruski avioni i dalje lete sa baze Hamadan

„Ko je to izjavio? Kakva je to izjava? Hajde da vidimo da li je ta izjava zvanična i da li odražava zajedničko stanovište zemlje. Čini mi se da treba početi od toga. Mi održavamo sa Iranom, sa zvaničnim licima, kontakte na svim nivoima. Naše akcije su dogovorene“, naglasila je Zaharova odgovarajući na zahtev novinara da komentariše reči ministra odbrane Irana.

Govoreći o izjavama pojedinih političara ili ljudi koji predstavljaju establišment, Zaharova je rekla da prvo treba shvatiti da li one predstavljaju zvaničnu tačku gledišta države.

„Polazimo od zvaničnih izjava Teherana i koordiniramo svoje aktivnosti sa zvaničnim Teheranom. A to što postoje neke izjave političara, oni zato i jesu političari“, dodala je ona.

Pilot VKS RF vo vremя boevogo vыleta v Sirii - Sputnik Srbija
Teheran: Ruski bombarderi mogu da uzimaju gorivo u iranskoj bazi

Prošle nedelje su ruske vazduhoplovne snage prvi put koristile iranski aerodrom Hamadan za vazdušne napade na objekte terorističke organizacije DAEŠ i Nusra front.

Nakon toga je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su se ruski avioni iz iranske baze vratili u Rusiju. U Ministarstvu su naveli da dalje korišćenje iranske baze Hamadan zavisi od dogovora dveju zemalja i situacije u Siriji.

O zoni zabrane letova u Siriji

Zaharova je skeptična prema mogućnosti stvaranja zone zabrane letova u Siriji. Ona smatra da je, s obzirom na iskustva u Libiji, „teško govoriti o tome“.

„U svetskoj praksi postojalo je iskustvo stvaranja zona zabrane letova u Libiji i svi se sećamo kako se to završilo. Sećamo se ko ih je pokrenuo, oni su čak dobili odobrenje i saglasnost SB UN, ali, kako je to učinjeno u praksi… U principu, posle toga je teško govoriti o stvaranju zona zabrane letova, jer se sećamo čime se završio nedavni pokušaj“, rekla je Zaharova na konferenciji za medije.

Ona je istakla da akcije na teritoriji Sirije treba da se sprovode na osnovu međunarodnog prava u koordinaciji sa Damaskom i na osnovu odluka koje su donete u okviru Međunarodne grupe za podršku Siriji i prošle kroz SB UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala