Čurkin o hemijskim napadima u Siriji — ne treba žuriti sa zaključcima

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaVitalij Čurkin - stalni predstavnik predstavnik Rusije u UN
Vitalij Čurkin - stalni predstavnik predstavnik Rusije u UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i SAD će zajedno raditi na daljim akcijama nakon objavljivanja izveštaja misije Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.
Oštećene zgrade u okrugu Ramuseh u Alepu. - Sputnik Srbija
UN: Sirijske vlasti odgovorne za dva hemijska napada, a DAEŠ za jedan

Ranije su misija OZHO i UN za istragu slučajeva upotrebe hemijskih supstanci u vojne svrhe u Siriji predstavila izveštaj o toku istrage devet incidenata. Eksperti su objavili da su vladine snage krive za dva napada, a teroristi DAEŠ-a za jedan.

Čurkin je izveštaj nazvao „sadržajnim“ i rekao o potrebi da ga prouči. On je rekao novinarima da je već razgovarao o dokumentu sa američkom stalnom predstavnicom u UN Samantom Pauer, uprkos činjenici da je ona na odmoru.

„Složili smo se da se, čim se ona vrati sa odmora, sastanemo i zajedno vidimo šta može da se uradi na osnovu ovog izveštaja“, rekao je Čurkin.

Čurkin je nakon objavljivanja izveštaja izjavio da ne treba žuriti sa zaključcima.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov Americi: Pogledajte se u ogledalo i ispunite obećanje o Siriji

„Ovog trenutka izveštaj treba da prouče eksperti. Mi ćemo o njemu raspravljati na sednici Saveta bezbednosti 30. avgusta, i tada ćemo videti. Ne treba žuriti sa zaključcima“, izjavio je on novinarima.

Čurkin je dodao da se u izveštaju govori o tome da su teroristi DAEŠ-a upotrebljavali iperit, a „obično su svi razgovori o hemijskom oružju predstavljali pokušaj da se to pripiše Vladi Sirije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala