Britanski sveštenik-pedofil uhapšen po povratku sa Kosova

© Sputnik / Vitaly Belousov / Uđi u bazu fotografijaLisice, sud
Lisice, sud - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski sveštenik Lorens Soper (72), koji je optužen za seksualno zlostavljanje dece u Britaniji 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, uhapšen je u nedelju na londonskom aerodromu Luton po povratku sa Kosova, pet godina nakon što je tamo pobegao i živeo pod lažnim imenom, javile su agencije.

Soper je stavljen u pritvor u Londonu, a optužen je za devet seksualnih napada počinjenih nad petoro dece između 1972. i 1986. godine, saopštila je policija, a prenosi „Rojters“.

Njegovim jučerašnjim hapšenjem okončan je dugotrajan pravni spor između Velike Britanije i Kosova, gde je Soper uhapšen u maju na osnovu evropske poternice koju je izdao London, navodi AFP.

Hapšenje - ilustracija - Sputnik Srbija
Uhapšen britanski sveštenik na Kosovu

Policija na Kosovu rekla je Rojtersu da je Soperu isteklo vremensko ograničenje za boravak na toj teritoriji i da je on deportovan.

Soper će se kasnije danas pojaviti u sudu u Londonu gde će se suočiti sa optužbama za zločine, prenosi britanska agencija.

Sveštenik iz Ilinga u zapadnom Londonu živeo je u Peći na Kosovu oko pet godina pod imenom Endrju Čarls Kingston.

Kosovska policija je, u vreme kada je on na Kosovu uhapšen, navela da je tamo poznat kao „otac Lorens“, a da mu je puno ime Endrju Čarls Kingston Soper.

Ranije ovog meseca, sud na Kosovu po drugi put je odbio da izruči katoličkog sveštenika, zaključivši tada da on ne može biti izručen zato što su dela za koja je optužen zastarela.

Londonska policija danas nije mogla za AFP da kaže da li je njegov povratak u Britaniju omogućen nakon sporazuma sa vlastima na Kosovu, ili se Soper u London vratio svojom voljom.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije nije bila u mogućnosti da odgovori na pitanje francuske agencije da li je Vlada bila umešana u obezbeđivanje Soperovog povratka u Britaniju.

Britanski sveštenik bio je u bekstvu od 2011. godine, a optužen je da je zlostavljao pet učenika dok je bio nastavnik u privatnoj katoličkoj školi u Londonu.

Prema nezavisnom britanskom izveštaju, u školi „Sent Benedikts“ se dogodio 21 slučaj seksualnog zlostavljanja dece od strane sveštenika u periodu od 1970. do 2010. godine.

Ta londonska škola izvinila se 2011. godine za zlostavljanja i prihvatila je preporuke za temeljnu promenu načina upravljanja, navodi francuska agencija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala