Bilbordi kod Suve Reke raspiruju međunacionalnu mržnju

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Uđi u bazu fotografijaDa li je dovoljno samo izvinjenje?, pitaju se Srbi sa KiM
Da li je dovoljno samo izvinjenje?, pitaju se Srbi sa KiM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od privremenih institucija samouprave u Prištini da hitno uklone bilbord postavljen u Mušutištu, kod Suve Reke, kojim se, kako je saopšteno u nedelju, na najdirektniji način raspiruje međunacionalna mržnja i obeshrabruju Srbi koji su izrazili spremnost da se vrate u to selo.

„Vrhunac je cinizma da se u selu u kojem je sve što je srpsko praktično sravnjeno sa zemljom, uključujući crkvu sa početka 14. veka, bilbordima ukazuje na navodna zlodela srpskog naroda. U Metohiji koja je najbrutalnije etnički očišćena od Srba takve poruke lokalnih albanskih ekstremista poprimaju nadrealan karakter“, ocenila je Kancelarija za KiM.

Titanik-ilustracija - Sputnik Srbija
Da li će Kosovo biti izbačeno iz Ustava Srbije

Iz godine u godinu, navodi se u saopštenju, Albanci u tom delu Metohije uoči Velike Gospojine, seoske slave u Mušutištu, prave izgrede kako bi sprečili prognane Srbe da tog dana održe sabor.

Takođe, na organizovan način se već tri godine fizički sprečava realizacija povratka Srba u to selo, iako je dogovorom lokalne vlasti, privremenih institucija samouprave u Prištini i Evropske unije odobren povratak raseljenih i sagrađeno deset kuća za povratnike, istakla je Kancelarija za KiM.

„Očekujemo da nadležni organi na Kosovu i Metohiji preduzmu sve potrebne bezbednosne mere kako bi obeležavanje Velike Gospojine 28. avgusta u Mušutištu proteklo bez incidenata i da se na Kosovu i Metohiji pokrene javna kampanja kako bi se prestalo sa fašističkom praksom javnih poziva na linč, a građani tog dela Srbije podstakli na pomirenje i suživot“, navedeno je u saopštenju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala