Đukanović podržava ideju „Velike Albanije“

© REUTERS / Regis DuvignauPremijer Crne Gore Milo Đukanović
Premijer Crne Gore Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dozvolivši Tahiru Veliju dolazak u Crnu Goru, premijer je naneo nacionalnu sramotu i ugrozio integritet i suverenitet države, ali i na sebe preuzeo odgovornost za sve što se u budućnosti bude dešavalo u Crnoj Gori, a tiče se teritorijalnih aspiracija velikoalbanskih ideja.

Ideolog „Velike Albanije“ Tahir Veliju, lider Pokreta za ujedinjenje Albanaca, dolazi u Crnu Goru da u Tuzima predstavi svoju knjigu o „Velikoj Albaniji“, iako je u Grčkoj i Srbiji proglašen „personom non grata“. Ta odluka crnogorske vlasti podigla je veliku prašinu u Crnoj Gori, posebno u delu opozicije koji tvrdi da je na taj način Đukanović faktički podržao ideju o stvaranju „Velike Albanije“ i ugrozio suverenitet Crne Gore.

Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije Crne Gore i deo opozicione koalicije Demokratski front, za Sputnjik kaže da je to samo dokaz da se sve što se u Crnoj Gori dešava, radi direktno po diktatu američke ambasadorke u Podgorici.

„Radi se o klasičnom činu kapitulacije, a Đukanović tim potezom ne samo da je naneo nacionalnu sramotu i ugrozio integritet i suverenitet države čiji je premijer, već je na sebe preuzeo odgovornost za sve što se u budućnosti bude dešavalo u Crnoj Gori, a tiče se teritorijalnih aspiracija i velikoalbanskih ideja političara što u Crnoj Gori, što van nje“, kaže Knežević.

On napominje da je dolazak Velijua u Crnu Goru pozdravljen od strane kosovskih i albanskih političara, što je po njemu još jedan znak da Đukanović pokušava da na ovim izborima igra na „staru kartu“ — glasove Albanca uz pomoć kojih je i uspeo da dobije referendum za otcepljenje od Srbije.

„Ako je Đukanović mislio da će na izborima igrajući na tu kartu obezbediti još jednu pobedu, želim da ga obavestim da će ga čekati ’vruća jesen‘ i da će najmanje misliti o izborima, a mnogo više o buntu građana Crne Gore koji neće dozvoliti još jednu izbornu krađu“, napominje naš sagovornik.

Komadant američke mornarice, bivši zvanični predstavnik Pentagona DŽ.D. Gordon - Sputnik Srbija
Američki general: Crna Gora treba da plati ulazak u NATO

Slična mišljenja je crnogorskim medijima izneo i predsednik političkog saveta Nove srpske demokratije i funkcioner DF-a Budimir Aleksić, koji je dolazak propagatora ideje „Velike Albanije“ nazvao „nastavkom antisrpske politike koju je režim DPS-a odavno utvrdio“.

Inače, birački spisak u Crnoj Gori jedan je od ključnih segmenata sporenja opozicije i vlasti. Ono čega se u opoziciji pribojavaju je da će na ovim izborima, kao i na referendumu na kojem su glasovi Albanaca bili presudni, sada ponovo odlučivati 1.263 lica koja su nezakonito upisana u birački spisak, a reč je uglavnom o ljudima albanske nacionalnosti. 

Knežević kaže da se u biračkom spisku nalaze pripadnici albanskih i drugih manjina koji žive van Crne Gore duže do 30 godina, a koje je Đukanović, dajući im besplatne avionske karte, svojevremeno organizovao i omogućio dolazak u Crnu Goru samo za potrebe izlaska na referendum.

„Bili su samo na dan glasanja i nikad se više nisu vraćali. To je vrlo moćna manipulacija Mila Đukanovića bila tada, a verujem da će time da se posluži i sada. Sa druge strane, uveren sam da će aktivnosti DF ipak uspeti da ga pobede“, veruje Knežević, uz napomenu da odobravanje dolaska propagatora ’Velike Albanije‘ još više navodi na sumnju da izbori neće biti fer.

Albanci na protestu u Bujanovcu - Sputnik Srbija
Uvod u albansku autonomiju u Crnoj Gori

Albanske stranke u Crnoj Gori, po važećem izbornom sistemu, imaju zagarantovane mandate u Parlamentu. To Đukanoviću omogućuje da veliki deo albanske populacije glasa za njegovu stranku, pa mu je dobrodošla saradnja sa Albancima u Crnoj Gori.

„Ako je nekome sa takvim idejama dozvoljeno da gostuje u Tuzima, koji su deo Podgorice, a Podgorica opet deo Crne gore, onda je na mapi ’Velike Albanije‘ i Podgorica uključena kao sastavni deo Albanije“, sumira Knežević. 

Inače, Tahir Veliju je sestrić poznatog kosovskog političara koji je do sada delovao „u ilegali“ kao koordinator za region Balkana iz Švajcarske.

Ove godine održao je javni skup u Makedoniji, propagirajući ideju „Velike Albanije“, a Makedonija mu inače, nije strana, jer je i prošle godine u vreme protesta makedonske opozicije bio na sastanku sa liderima albanskih makedonskih partija.

Ako tome dodamo da je nedavno u Tirani napravljena studija po kojoj Albanci u Crnoj Gori nisu dobili tražene opštine i kulturnu autonomiju sa mogućnosti prekograničnog povezivanja sa albanskim etničkim manjinama iz okolnih država, kako im je obećano, pitanje je da li je Đukanoviću sada „stigao račun“ koji će Albancima morati, ovoga puta, da plati.

Veliju je ranije rekao da ne očekuje nikakve probleme pri dolasku u Tuzi ili odlasku iz Tuzija ili bilo koje albanske teritorije koja je trenutno pod Crnom Gorom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala