Seul: Moguće provokacije Severne Koreje

© REUTERS / Kim Hong-JiProdavac gleda prenos izveštaja o severnokorejskom zameniku ambasadora u Londonu Te Jong Hou, koji je sa porodicom prebegao u Seul.
Prodavac gleda prenos izveštaja o severnokorejskom zameniku ambasadora u Londonu Te Jong Hou, koji je sa porodicom prebegao u Seul. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Južnokorejske vlasti apelovale su na svoje građane da budu na oprezu zbog mogućih provokacija nakon što je visoki severnokorejski diplomata prebegao u Južnu Koreju, navode lokalni mediji.
Severnokorejski lider Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Severna Koreja: Uništićemo američke baze u Tihom okeanu

Početkom nedelje Seul je objavio da je Te Jong Ho, severnokorejski diplomata koji je živeo u Londonu zajedno sa porodicom, prebegao u Južnu Koreju.

„Postoji velika verovatnoća da bi Severna Koreja suočena sa teškoćama mogla da sprovede neku vrstu provokacija da bi okupila svoje ljude i ojačala moć režima… Prebeg drugog čoveka Ambasade Severne Koreje u Londonu Te Jong Hoa mogao bi da izazove potrese u Severnoj Koreji i nanese štetu imidžu zemlje u inostranstvu“, javila je južnokorejska agencija „Jonhap“ pozivajući se na neimenovani izvor u Ministarstvu za ujedinjenje Južne Koreje.

Izvor je dodao da bi takve provokacije mogle biti usmerene na skretanje pažnje sa drugih problema sa kojima se suočava Pjongjang, dok se bori sa sankcijama Ujedinjenih nacija.

Južnokorejanac u Seulu gleda snimak lansiranja rakete u Severnoj Koreji. - Sputnik Srbija
Pjongjang preti SAD nuklearnim udarom na „najmanju provokaciju“

„Vlada apeluje na sve građane da budu na oprezu zbog mogućih provokacija i da sarađuju sa Vladom ukoliko se za to ukaže potreba“, rekao je zvaničnik.

U subotu su severnokorejski državni mediji javili da je Te Jong Ho izvršio niz zločina i da je odlučio da prebegne u Seul da bi izbegao odmazdu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala