Dačić: Zamislite da Ljajiću zameram zbog čitulje Aliji Izetbegoviću

© Tanjug / MARKO DJOKOVICMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da su nedavne izjave o Slobodanu Miloševiću, osim nekoliko o Haškom tribunalu, bile predmet kampanje onih koji nemaju šta drugo da kažu, kao i da zbog izjava o Miloševiću nije bilo kritika premijera.

Dačić je na konferenciji za novinare poručio da će teško doći do normalizacije odnosa sa Hrvatskom dok tamo traje predizborna kampanja.

„Premijer nas nije kritikovao zbog nedavnih izjava o Miloševiću“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare, ocenjujući da je sve bilo predmet političke kampanje „onih stranaka koje žive na Miloševiću, iako je on umro“.

Dajući izjave o Miloševiću, kako je rekao, govorio je o pravno-političkim posledicama presuda u Haškom tribunalu po interese Srbije.

Slobodan Milošević - Sputnik Srbija
Zašto su mediji prećutali da je Hag oslobodio Miloševića optužbi

„Ja ne živim na Miloševiću. Ja sam taj koji je reformisao SPS, ja ne idem i ne slavim to, između ostalog i zato što je Mira Marković meni zabranila da dođem na njegovu sahranu. Mi smo našu partiju sačuvali za razliku od njene“, rekao je Dačić.

On je uputio kritiku Vuku Draškoviću i Rasimu Ljajiću.

„Drašković napada mene da sam ratna garda Miloševića. On, koji je formirao Srpsku nacionalnu gardu i poslao je u Hrvatsku. Stranka Rasima Ljajića govori protiv mene, a svi se oni kriju iz Vučića“, ocenio je Dačić.

Prema njegovim rečima, to bi bilo isto kao kada bi obnovio zahtev za smenu Ljajića jer je, kako je Dačić istakao, u čitulji Aliji Izetbegoviću napisao: „Dragi predsedniče“.

„Moj predsednik je barem bio Milošević“, dodao je Dačić ističući da ponovo spominjanje Miloševića koriste oni koji nemaju šta drugo da kažu.

Dačić je dodao da je srećan što nigde nije ustanovljena činjenica da je Srbija bila deo udruženog zločinačkog poduhvata.

Podizanjem šahovnice na tvrđavi u Kninu je počela centralna proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti - Sputnik Srbija
Austrijska štampa: Nema kraja hrvatskim konfliktima sa komšijama

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da je za Srbiju velika stvar što u presudi Radovanu Karadžiću i ostalim haškim optuženicima nije nađen osnov da se Srbija optuži za etničko čišćenje.

Pitanje je da li Srbija i Hrvatska imaju zajednički interes

Srbija ne izaziva regionalnu nestabilnost i spremna je za saradnju sa Hrvatskom, ali dok traje predizborna kampanja u toj zemlji i dok se oni ubeđuju ko je imao više ustaša u porodici, teško da može da dođe do normalizacije odnosa, rekao je Dačić.

Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da Srbija samo reaguje na konkretne stvari i činjenice, poput rehabilitacije ustaštva i NDH u Hrvatskoj.

„Želimo saradnju. Biću u Potsdamu i Bratislavi, a tamo će biti i Miro Kovač. I premijer će učestvovati na raznim konferencijama gde će biti i njihovi predstavnici. Spremni smo da uložimo maksimum napora, ali ovde nije reč da li se volimo ili ne, reč je o tome kakav nam je interes“, rekao je Dačić.

Kako je objasnio, pitanje je da li Srbija i Hrvatska imaju zajednički interes, jer ako on postoji onda sve ono što se dešava poslednjih meseci nema nikakvu svrhu.

„Nadam se da će posle izbora u Hrvatskoj moći ozbiljno da se razgovora o toj temi“, rekao je Dačić.

On je dodao da su gluposti pretnje hrvatskih predstavnika kako Srbija neće ući u EU i priče o „Velikoj Srbiji“.

On je dodao i da su protesti hrvatskih predstavnika protiv srpskog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji takođe besmislene, jer je Evropska komisija temeljno razmatrala tu temu i odbacila sve argumente Hrvatske.

„Kovač i ostali bi trebalo da prestanu da obmanjuju narod u Hrvatskoj, da tvrde da je EU na njihovoj strani i da je nama postavljen nekakav ultimatum“, rekao je Dačić.

On je podsetio i da 11 članica EU primenjuje isti zakon — Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Luksemburg, Holandija, Španija, Švedska i Velika Britanija.

Prema njegovim rečima, kada bi Hrvatska gonila svoje državljane optužene za ratne zločine, ne bi bilo potrebe da to čini Srbija.

Dačić je dodao i da su reči premijera Srbije sa obeležavanja 75 godina od osnivanja koncentracionog logora u Jasenovcu pogrešno protumačene kao pretnje.

„Vučić nikome nije pretio kada je rekao da mi nećemo dozvoliti da se ponovi etničko čišćenje i progon našeg naroda. Reč je o stotinama hiljada ljudi koji su ubijeni i proterani i bilo kakva rehabilitacija za nas nije prihvatljiva“, rekao je Dačić.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala