Restoran koji služi ostatke hrane (foto)

© Flickr / Michael SternHrana
Hrana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi restoran koji služi hranu napravljenu od ostataka hrane ili namirnica čiji je rok trajanja na isteku otvoren je u Finskoj. Ta ideja postaje sve popularnija i očekuje se da bude moćno oružje u borbi protiv globalnog zagrevanja i problema sa otpadom.

Prvi restoran sa jelima od ostataka hrane „Lup“ otvoren je u nekadašnjem bolničkom kompleksu u blizini Helsinkija u okviru projekta „Od otpada do tanjira“, javlja finska televizija „Ile“.

Johana Kohvaka, organizator projekta, objasnila je da je restoran sklopio ugovor sa velikim lancima supermarketa koji će ga snabdevati besplatnom hranom koja bi inače propala. Prema njenim rečima, prodavnicama je zapravo drago što učestvuju u projektu, pošto im on pruža mogućnost da hranu kojoj ističe rok trajanja iskoriste u plemenite svrhe. Ono što je možda čudnije, čak im se i finansijski isplati — supermarketi ne moraju da plaćaju dostavu pokvarene hrane fabrikama za biogorivo.

​Hranu koja se služi u restoranu „Lup“ priprema tim profesionalnih kuvara. Projekat takođe obezbeđuje posao mladima iz Helsinkija, imigrantima, kao i onima koji su dugo nezaposleni.

Finci su čuveni po ogromnim količinama hrane koja propada. Prošle godine, Finci su odbacili hranu u vrednosti pola milijarde evra. Radi se uglavnom o povrću, kog se baci oko 22 miliona kilograma godišnje. Propala hrana iznosi 15 odsto utrošene hrane, a procenat je još veći u restoranima. Procenjuje se da je novčani gubitak 125 evra po glavi stanovnika. Pored toga, finske prodavnice bacaju od 12 do 14 kilograma hrane po glavi stanovnika svake godine. Međutim, u najvećem broju slučajeva hrana koja se baca i dalje je potpuno jestiva, prenosi „Ile“.

​Projekat „Od otpada do tanjira“ podržava Socijalni fond EU, a organizatori su uspeli da za njegovo pokretanje prikupe dodatnih 30.000 evra.

3D restoran u Londonu - Sputnik Srbija
U Londonu otvoren prvi restoran gde se jela štampaju (video)

Restoran u Helsinkiju zasad je jedini tog tipa, ali se organizatori nadaju da će mobilna aplikacija koju razvijaju olakšati recikliranje bačene hrane.

Etička upotreba bačene hrane dugogodišnje je pitanje u Finskoj. U gradu Turku ostaci školskih obroka deljeni su beskućnicima prethodnih nekoliko godina.

Na globalnom nivou, dnevno se baci najmanje četvrtina upotrebljivih namirnica. Prema različitim procenama, količina koja propadne mogla bi da nahrani dve milijarde ljudi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala