Italijanski novinar: Klinton i Bler da zagreju Slobinu klupu

© AP Photo / J. SCOTT APPLEWHITE, J. SCOTT APPLEWHITEŽak Santer, Toni Bler, Bil Klinton, Madlen Olbrajt
Žak Santer, Toni Bler, Bil Klinton, Madlen Olbrajt - Sputnik Srbija
Pratite nas
Haški tribunal je proglasio bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića nevinim za genocid u Srebrenici. Zapadni mediji su ćutali o tome, bez obzira na to što bi ova vest imala efekat bombe, piše italijanski novinar Đulijeto Kijeza na portalu „Globalist sindikejšen“.

Haški tribunal je opravdao bivšeg predsednika Jugoslavije, ranije optuženog za genocid u Srebrenici. To se desilo još 24. marta 2016. godine, ali nijedan zapadni list to nije pomenuo, naglašava bivši poslanik Evropskog parlamenta, novinar Đulijeto Kijeza u kolumni na sajtu „Globalist sindikejšen“. 

Kijeza je naglasio da nikakvo zvanično saopštenje nije sledilo. Samo opravdanje je bilo uključeno u tekst presude Radovanu Karadžiću. Haški tribunal je smatrao dokaze krivice Miloševića nedovoljnim.

Slobodan Milošević - Sputnik Srbija
Zašto su mediji prećutali da je Hag oslobodio Miloševića optužbi

„Ipak, Milošević je proveo pet godina u zatvoru. Njega su jednodušno vređali svi mediji bez izuzetka nazivajući ga balkanskim kasapinom, čak su ga poredili sa Hitlerom. A zatim je umro u zatvoru“, piše novinar.

Ćutanje medija o odluci tribunala Kijeza smatra prilično čudnim.

„Jer svi shvataju da se radi o vesti koja je imala efekat bombe. Nakon ove odluke, svi zapadni lideri bi trebalo u najmanju ruku da traže oproštaj, a i da sami sednu na optuženičku klupu tog suda“, smatra novinar.

Prema njegovim rečima, sudija koji je predsedavao u procesu po predmetu Karadžića bio je jedan od porotnika u predmetu protiv Slobodana Miloševića. On jednostavno nije mogao da ne zna situaciju koja je dovela do opravdanja bivšeg jugoslovenskog lidera. Kijeza je naglasio da je taj sudija državljanin Južne Koreje.

Slobodan Milošević - Sputnik Srbija
Milošević Zapadu poslužio kao žrtveni jarac

„Sada se pitajte: ko je njemu i njegovim kolegama platio? Sada napokon znamo kakav je to tribunal — gomila nečasnih, da ne kažem nešto gore, ljudi koji su radili i nastavljaju da rade za imperiju, a ne radi istine i pravičnosti“, naglasio je Kijeza.

Po mišljenju novinara, zapad je uništio Jugoslaviju, ubio Miloševića i optužio ga za zločine koje on nije izvršio.

„Sramota. Zapad tone u glib koji je sam stvorio“, zaključuje Kjeza.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala