SAD poslale 15 zatvorenika iz Gvantanama u Emirate

© REUTERS / U.S. Department of DefenseZatvor Gvantanamo
Zatvor Gvantanamo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su poslale 15 zatvorenika iz zatvora u Gvantanamu u Ujedinjene Arapske Emirate, što je najveća grupa zatvorenika oslobođena za vreme administracije predsednika Baraka Obame, saopštio je danas Pentagon.

U Emirate su poslati 12 Jemenaca i tri Avganistanca, što je deo napora da se smanji broj zatvorenika u američkom zatvoru na Kubi, koji Obama želi da zatvori, prenela je agencija AP.

Prema zvaničnim podacima Pentagona, u Gvantanamu, otvorenom u januaru 2002. godine kako bi SAD u njemu držale strane borce osumnjičene za povezanost sa talibanima ili Al Kaidom, ostao je još 61 zatvorenik.

Zastava SAD u bodljikovoj žici - Sputnik Srbija
Gvantanamo — Obama izneverio narod

Tokom mandata predsednika SAD Džordža Buša Mlađeg iz Gvantanama su oslobođena 532 zatvorenika, koje su američke vlasti uglavnom slale u velikim grupama u Avganistan i Saudijsku Arabiju.

Grupa od 15 zatvorenika koji su poslednji pušteni iz zatvora u Gvantanamu je tamo boravila bez zvanične optužnice, a neki su se tamo nalazili više od 14 godina.

Njihovo oslobađanje je odobrio Odbor za reviziju kazni, čiji su članovi predstavnici šest američkih državnih agencija.

Specijalni izaslanik Stejt Departmenta za zatvaranje Gvantanama Li Voloski je izjavio da su SAD zahvalne Ujedinjenim Arapskim Emiratima za prihvat najnovije grupe od 15 zatvorenika i za pomoć u omogućavanju zatvaranja tog zatvora.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala