Kineska vojska obučava sirijske specijalce

© REUTERS / StringerVojnici Narodnooslobodilačke vojske Kine patroliraju ostrvom u Paracelskom arhipelagu
Vojnici Narodnooslobodilačke vojske Kine patroliraju ostrvom u Paracelskom arhipelagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineska vojska će pomoći sirijskoj Vladi. Između ostalog, pomoć predviđa „obuku personala“, piše „Saut čajna morning post“, pozivajući se na agenciju „Sinhua“.
Združena vojna vežba Južne Koreje i SAD - Sputnik Srbija
SAD: Kina ne treba da se plaši raketnog štita

Kontraadmiral Guang Jufej, koji se nalazi na čelu kineske kancelarije za međunarodnu saradnju, sastao se u Damasku sa ministrom odbrane Sirije Fahedom Džasemom el Fredžeom.

„Strane su se dogovorile o proširenju programa obuke personala, dok su kineski vojnici ponudili humanitarnu pomoć Siriji“, stoji u saopštenju „Sinhue“, ali se ne navode detalji.

U martu je Kina imenovala svog bivšeg ambasadora u Iranu Si Sjaojanga za specijalnog izaslanika u Siriji. Kako naglašava „Saut čajna morning post“, novi sporazumu sa Damaskom se može oceniti kao još jedan korak Pekinga za jačanje sopstvenih pozicija na Bliskom istoku.

Fredž je zahvalio kineskoj vladi i vojsci na pomoći. Sa svoje strane Guang Jufej je naglasio da je Peking spreman za nastavak saradnje sa sirijskim vlastima i sirijskom vojskom.

Analitičari navode da zainteresovanost Kine za situaciju u Siriji se objašnjava problemom Ujgura koji žive na severozapadu Kine. Većina Ujgura su muslimani, a jedan broj njih ratuje u Siriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala