Lavrov: Učinićemo sve da sprečimo bilo koja dejstva protiv Rusije (video)

© Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i Frank-Valter Štajnmajer
Sergej Lavrov i Frank-Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva ima neosporive dokaze da je Ukrajina umešana u pokušaj organizacije diverzije na Krimu, a Rusija će učiniti sve kako bi presekla bilo koja dejstva uperena protiv Rusije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom.

Rusija je veoma zabrinuta situacijom u Ukrajini, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon pregovora sa svojim kolegom iz Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom.

„Pre svega smo razgovarali o međunarodnim pitanjima, a posebnu pažnju posvetili smo situaciji u Ukrajini. Neophodno je sinhronizovati korake kako bi se ostvarili rezultati u realizaciji Minskog sporazuma, ali i kako bi se osigurala bezbednost u regionu“, ocenio je Lavrov.

Tokom susreta, istakao je on, ocenjene su perspektive za obnovu dijaloga u formatu Normandijske četvorke s obzirom na to da je na to u velikoj meri uticao nedavni incident na Krimu u organizaciji ukrajinskih diverzanata, kada su poginula dva ruska vojnika.

Upitan da li će doći do prekida diplomatskih odnosa između Rusije i Ukrajine, Lavrov je rekao da je to krajnja mera, te da je važno izbeći takve poteze i biti suzdržan.

Istovremeno, Štajnmajer je rekao da je Nemačka takođe zabrinuta zbog zaoštravanja situacije oko Krima.

„Berlin očekuje rezultate istrage i ruske i ukrajinske strane kada je u pitanju situacija oko terorističkog napada na Krimu kako bi mogao da donese realnu procenu situacije“, rekao je Štajnmajer.

Kako je rekao, informacije koje je Berlin dobio od Moskve i Kijeva su kontradiktorne.

On se osvrnuo i na pitanje Sirije rekavši da je humanitarna situacija u Alepu katastrofalna i da to tako više ne može da se nastavi.

„Gledamo slike iz Alepa, to je katastrofa. Humanitarna situacija je katastrofalna. Neophodno je uvesti stalne humanitarne koridore, s obzirom na to da tročasovni prekidi vatre nisu dovoljni“, istakao je on.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer boravi u poseti Rusiji u okviru koje se sastao sa svojim kolegom Sergejem Lavrovom.

Govoreći o Turskoj, Lavrov je istakao da je Ankara izrazila spremnost da razmotri pitanje uvođenja međunarodne kontrole na dva granična prelaza sa Sirijom.

„Shodno Rezoluciji 2165 o Siriji, koju je usvojio Savet bezbednosti UN, označena su dva granična prelaza na teritoriji Turske na kojima će UN pratiti dešavanja. Na jednom od ta dva su UN rasporedile svoje ljude, međutim drugi prelaz još uvek nije otvoren“, rekao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala