Poljska se obraća Rusiji za pomoć u istrazi događaja iz 1945.

© Flickr / Michel G.Palata kulture i nauke u Varšavi.
Palata kulture i nauke u Varšavi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Institut za nacionalno sećanje Poljske planira da se u septembru obrati Rusiji za pravnu pomoć u istrazi takozvane „Avgustovske racije“ iz 1945. godine, u kojoj su, prema poljskim podacima, poginule najmanje 592 osobe.
Spomenik knezu Jozefu Ponjatovskom ispred rezidencije predsednika Poljske u Varšavi. - Sputnik Srbija
Poljska: Nema pretnje od Rusije

Institut za nacionalno sećanje nekoliko godina istražuje okolnosti događaja od pre više od pola veka kako bi se utvrdili tačan broj žrtava i mesta gde su sahranjeni. U julu ove godine saznalo se da Institut proučava arhivske dokumente iz doba SSSR-a u vezi sa „avgustovskom racijom“, objavljene na portalu Ministarstva odbrane Rusije.

Poljska će tražiti overene kopije dokumenata 50. Armije i informacije o sovjetskim funkcionerima koji su učestvovali u raciji, rekao je za novinsku agenciju PAP predsednik Komisije za procesuiranje zločina protiv poljskog naroda u Belostoku Januš Romanjčuk.

On je dodao da se nastavlja proučavanje dokumenata pronađenih na sajtu Ministarstva odbrane Rusije, kao i da Institut prati druge portale. U slučaju nalaženja novog važnog materijala, rok za upućivanje zahteva Rusiji mogao bi da bude promenjen.

„Avgustovska racija“ je vojna operacija koju je izvršila sovjetska vojska u severoistočnom delu Poljske da bi likvidirala antisovjetske ilegalce i borce.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije saopštili su da je to jedna od stranice zajedničke istorije i Moskva je spremna da preko komisije istoričara razmotri sve aspekte događaja iz 1945. godine. Istovremeno, Ministarstvo je navelo da slične istorijske situacije ne bi trebalo da budu korišćene kao sredstvo u savremenoj politici.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala