Antiteroristička policija EU u grčkim migrantskim kampovima

© REUTERS / Marko DjuricaMigranti sede duž puta dok čekaju da pređu granicu sa Hrvatskom u blizini sela Berkasovo u Srbiji.
Migranti sede duž puta dok čekaju da pređu granicu sa Hrvatskom u blizini sela Berkasovo u Srbiji. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eksperti za antiterorizam iz evropske policijske službe Evropol doputovaće u Grčku do kraja meseca u pokušaju da otkriju eventualne džihadiste među migrantima u kampovima u toj zemlji, javlja danas AFP, pozivajući se na neimenovan izvor u grčkoj policiji.
Izbeglice u kampu Džungla na severu Francuske - Sputnik Srbija
Evropa: Migranti unose razdor u evropsko društvo

Raspoređivanje agenata Evropola deo je „stalne saradnje između grčkih vlasti, njihovih evropskih kolega i Evropola“ otkako je Grčku pogodio masovan priliv izbeglica i migranata 2015. godine, dodao je isti izvor.

Tim Evropola, koji će obuhvatiti i grčke policajce, imaće zadatak da identifikuje pojedince koji su možda u procesu radikalizacije, navodi francuska agencija.

Grčki list „Katimerini“, koji je prvi izvestio o toj misiji, navodi da će se tim sastojati od oko 30 pripadnika evropske policije i da bi oni u Atinu trebalo da doputuju 20. avgusta.

Taj tim će sprovoditi kontrole u desetinama kampova gde se nalazi više od 47.000 migranata, pretežno Sirijaca, Iračana i Avganistanaca koji beže od sukoba i siromaštva.

Ranije antiterorističke kontrole Evropola bile su usredsređene na glavne kampove za registraciju migranata na grčkim ostrvima u blizini Turske, podseća AFP.

Nekoliko džihadista koji su izveli napade u Parizu novembra 2015. godine, ušli su u Evropu predstavivši se u Grčkoj kao izbeglice. To je izazvalo strahove da bi i drugi ekstremisti mogli da iskoriste migrantsku krizu za slične postupke.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala