Zločin u Goraždevcu 13 godina bez kazne

© Tanjug / OKSANA TOSKICPaljenje sveća
Paljenje sveća - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas se navršava 13 godina od stradanja dva srpska dečaka u Goraždevcu, koji su ubijeni dok su se kupali u reci Bistrici, na Kosovu i Metohiji, a zločin do sada nije rasvetljen niti su okrivljeni privedeni pravdi.

Ivan Jovović i Pantelija Dakić ubijeni su iz automatskog oružja, a njihovi drugovi Bogdan Bukumirić, Marko Bogićević, Dragana Srbljak i Đorđe Ugrenović su tada teško ranjeni.

Žuta kuća, Kosovo i Metohija - Sputnik Srbija
Stručni tim za rasvetljavanje zločina na Kosovu

Unmik je posle ovog zločina saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz „kalašnjikova“ na pedesetak dece i mladih Srba iz Goraždevca, a kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, pretresla je stotinak kuća, ali sve to nije dalo konkretne rezultate.

Ubistvo dece osudili su domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog ovog tragičnog događaja održana je i sednica Saveta bezbednosti UN.

Ubistvo na reci Bistrici smatra se jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodne misije na Kosovu i Metohiji.

Vinovnici su ostali van domašaja pravde, kao i u slučaju ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa „Niš-ekspresa“ kod Podujeva.

U Goraždevcu danas živi manje od 1.000 Srba u potpuno albanskom okruženju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala