Ako Zapad ćuti o Miloševiću, ne sme i Srbija

© Sputnik / Radoje PantovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Zapad ćuti o činjenici da je Haški tribunal oslobodio Slobodana Miloševića sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, ali da Srbija „ne sme i neće o tome da ćuti“.
Slobodan Milošević - Sputnik Srbija
Zašto su mediji prećutali da je Hag oslobodio Miloševića optužbi

„Nema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije, srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile osnov za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda. Siguran sam da će kad-tad doći vreme za priznanje, kao u slučaju Iraka, da je Srbija bila napadana na osnovu lažnih i pogrešnih optužbi. Svesno ili nesvesno, Haški sud je ovom presudom to već učinio“, ističe se u pisanoj izjavi Dačića.

On je podsetio da je od izricanja presude Radovanu Karadžiću prošlo skoro pet meseci, ali, iako je presuda javno objavljena, i pored ukazivanja na činjenicu da je u njoj u paragrafu 3460 Milošević oslobođen sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u BiH, „o tome je na Zapadu vladao muk“.

„Zato se time ruši slika o opravdanosti zapadne politike prema Srbiji“, istakao je Dačić.

Kako se navodi u pisanoj izjavi, u presudi se navodi da je Milošević govorio da svi pripadnici drugih naroda i etničkih grupa moraju biti zaštićeni i da nacionalni interes Srba nije diskriminacija (paragraf 3288), kao i da je potrebno boriti se odlučno protiv kriminala (paragraf 3284).

Takođe, u paragrafu 3292 se kaže da je SR Jugoslavija ohrabrivala bosanske Srbe da prihvate mirovne predloge. Sud je u paragrafu 3280 zaključio da Milošević nije bio deo udruženog zločinačkog poduhvata i da je, upravo suprotno, osudio etničko čišćenje.

„Time je Haški sud priznao ne samo da Milošević nije bio kriv, već i da su optužbe protiv Srbije, SR Jugoslavije i njega bile pogrešne i lažne, a one su poslužile za oštre ekonomske sankcije. Zato sam nedavno govorio da će doći vreme kada će se, kao u slučaju Iraka, postaviti pitanje opravdanosti zapadne politike prema Srbiji, uključujući i bombardovanje“, istakao je Dačić.

On je dodao da je sudija Ogon Kvon iz Južne Koreje, jedan od sudija Radovanu Karadžiću, sudio i Miloševiću, „koji bi verovatno tako presudio i u procesu protiv Miloševića“.

„Zato i dan danas ostaju sumnje vezane za Miloševićevu smrt, jer je Sud dve nedelje pre toga odbio njegov zahtev za operaciju srca u Rusiji, a zvanični izveštaj Haškog suda o smrti utvrdio je da je u Miloševićevoj krvi nađen lek koji mu nije bio prepisan i koji je poništavao dejstvo drugih lekova, što ga je na kraju i ubilo. Haški sud je utvrdio da je to znao pre smrti Miloševića, ali ga nije obavestio. Do sada za to niko nije odgovarao“, ukazuje Dačić.

Prema njegovim rečima, „očigledno da Haškom sudu nije odgovaralo da se suđenje Miloševiću završi, jer bi verovatno bio oslobođen optužbi, kao što je to učinjeno u presudi Karadžiću 10 godina posle njegove smrti“.

Isto tako, zapadnim političarima ne odgovara da se danas o tome mnogo govori i piše i zato se pet meseci nakon presude Karadžiću o tome ćutalo, dodao je Dačić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala