Savet Evrope: Lideri EU odgurnuli Tursku

© AP Photo / Thanassis StavrakisPlakat na trgu u Istanbulu
Plakat na trgu u Istanbulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropa nije uspela na vreme da prepozna probleme političkog sistema Turske, koji su na kraju doveli do pokušaja državnog puča u zemlji. Zakasnela reakcija lidera zemalja EU je odgurnula Tursku od saradnje sa evropskim državama, izjavio je generalni sekretar Saveta Evrope Torbjern Jagland.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdoganova simulacija vojnog puča: Neka Alah čuva sultana

Turci su bili gnevni je su Evropljani suviše kasno osudili pokušaj vojnog puča u zemlji.

„Ezgi Basaran, poznata (turska) novinarka, smatra da je Evropa shvatila da postoji tajna mreža u državnim institucijama. Sada je ta mreža pokazala koliko je opasna, pokazala da je dugo pre puča postojao veliki problem za demokratiju u Turskoj. Međutim, Evropljani su odbili da to ozbiljno shvate, samo zato što su to tvrdili Erdoganovi ljudi“, saopštio je Jagland.

On navodi da je za terorističke napade koji su se događali u državama EU lideri evropskih zemalja govorili da je to „bio napad na sve nas“, dok u slučaju Turske, umesto podrške Ankari, mnogi su osumnjičili vlast zemlje za organizaciju vojnog puča.

Osim toga, zapadni mediji su počeli aktivno da objavljuju materijale usmerene protiv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, umesto da posvete pažnju diskusiji koja se tiče događaja u Turskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala