Tajland: Eksplozije u letovalištima su sabotaža

© Flickr / JRandomFHitna pomoć, Tajlnad
Hitna pomoć, Tajlnad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tajlandska policija saopštila je danas da je niz eksplozija, koje su se dogodile u turističkim letovalištima u centralnim i južnim delovima zemlje noćas i jutros, čin lokalne sabotaže i nemaju veze ni sa kakvom međunarodnom ekstremističkom grupom niti sa islamskim terorizmom, javljaju agencije.

Više eksplozija odjeknulo je u najmanje četiri grada na Tajlandu tokom noći i jutros, pri čemu je ubijeno nekoliko osoba, dok ih je na desetine ranjeno, među kojima je 10-ak stranaca u primorskom mestu Hua Hinu, prenosi AP.

Agencije jutros različito izveštavaju o broju poginulih u eksplozijama, pa tako Rojters navodi da su u eksplozijama ubijene dve osobe, a AFP da je usmrćeno četvoro ljudi u osam eksplozija.

Krovovi Hua Hina - Sputnik Srbija
Dve eksplozije uzdrmale odmaralište na Tajlandu (foto)

Posle višestrukih bombaških napada noćas i jutros, premijer Tajlanda Prajut Čanoča naložio je jačanje bezbednosnih mera u najosetljivijim turističkim oblastima, navodi jutros „Raša tudej“.

Zvaničnik Kraljevske tajlandske policije Krisana Patanačaroen rekao je da još prerano reći ko stoji iza napada, ali da je policija sigurna da napadi nemaju veze sa terorizmom.

Zamenik portparola policije Pijafand Pingmuangsaid rekao je novinarima da je policijska istraga u toku, ali da još nije utvrđena nikakva veza između eksplozija u tri popularna letovališta na jugu, navodi britanska agencija.

Neizvesno je i da li su eksplozije povezane sa pobunom u provincijama sa muslimanskom većinom na jugu Tajlanda, rekao je on.

Policija je saopštila i da je uhapsila pet osoba osumnjičenih za povezanost sa eksplozijama, prenosi jutros „Raša tudej“.

Vlasti su objavile listu od 10 stranaca koji su ranjeni u eksplozijama u Hua Hinu, među kojima su državljani Austrije, Velike Britanije, Holandije, Nemačke i Italije, a svi su prebačeni u lokalne bolnice.

U dvostrukom bombaškom napadu koji se dogodio sinoć u Hua Hinu jedna Tajlanđanka je poginula, dok je 19 osoba povređeno, među kojima su i stranci, saopštila je policija, javio je AFP.

Pretpostavlja se da su eksplozivne naprave bile skrivene u saksijama za cveće.

Lokalni mediji javljaju da su tri nove eksplozije odjeknule rano jutros u Hua Hui, pri čemu je ubijena jedna osoba, a ranjeno je najmanje četvoro ljudi.

Niz eksplozija pogodio je rano jutros i tajlandsko letovalište Surat Tani, gde je jedan od napada izveden ispred lokalne policijske stanice, posle proslave rođendana kraljice, pri čemu je ubijena jedna osoba, a ranjeno je dvoje ljudi, navodi RT.

Jutros je još jedna eksplozija odjeknula u oblasti Loma Parka, na ostrvu Puket, takođe popularnoj turističkoj destinaciji, i tom prilikom je jedna osoba ranjena, a mediji navode da je došlo do još jedne eksplozije na putu pored plaže u Patongu, takođe u blizini policijske stanice, dodaje ruski kanal.

U međuvremenu, policija je deaktivirala jednu eksplozivnu napravu u Puketu.

Takođe, veliki požar je izbio rano jutros u jednoj prodavnici u južnoj pokrajini Trang, čije obezbeđenje tvrdi da je čulo eksploziju, a u Trangu je noćas takođe izveden bombaški napad u kojem je jedna osoba ubijena, a nekoliko ih je ranjeno.

Lokalna televizija je objavila, pozivajući se na stalnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Tajlanda, da su jutros eksplodirale dve bombe u Fang Nga, još jednoj južnoj pokrajini, navodi RT.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala