Bivši telohranitelj Bin Ladena prebačen u Crnu Goru

© Flickr / Justin NormanZatvorenik ilustracija
Zatvorenik ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši telohranitelj lidera Al Kaide Osame bin Ladena prebačen je iz zatvora u Gvantanamu u Crnu Goru, javili su podgorički mediji, pozivajući se na Pentagon.

Pentagon je naveo da je Abdel Malik Abdel Vahab el Rahabi prebačen u Crnu Goru jer je „promenio svest tokom 14 godina provedenih u zatvoru na Kubi“, prenela je Hina.

Gvantanamo - Sputnik Srbija
Zatvorenici iz Gvantanama prebačeni u BiH i Crnu Goru

Rahabi, koji je rođen u Jemenu, drugi je zatvorenik koji je iz Gvantanama prebačen u Crnu Goru, a američkim vlastima je rekao „da želi da zaboravi prošlost i da počne da gradi mirnu budućnost sa suprugom i ćerkom“.

Protiv njega nikada nije podignuta optužnica, a puštanje iz zatvora mu je odobreno 2014. godine kada je procenjeno da ne predstavlja pretnju po sigurnost SAD.

Pentagon je još u junu najavio da će Rahabi, koji je u Gvantanamu bio od januara 2002. godine, biti prebačen u Crnu Goru.

Njegovo prebacivanje preporučilo je šest agencija i odeljenja američke vlade.

Prema navodima Vikiliksa i „Njujork tajmsa“, Rahabi je bio telohranitelj bivšeg lidera Al Kaide Osame bin Ladena sa kojim je bio i u rodbinskim vezama.

Uhapšen je u decembru 2001. godine zajedno sa još 31 pripadnikom Al Kaide.

U zatvoru u Gvantanamu od njegovog otvaranja nešto posle američke invazije na Avganistan krajem 2001. godine boravilo je 780 zatvorenika.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala