Moskva i Teheran rešili sporna pitanja oko S-300

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaPVO sistem S-300
PVO sistem S-300 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pitanje tužbe Teherana prema Moskvi o protivvazdušnim-raketnim sistemima S-300 skinuto je sa dnevnog reda, izjavio je u intervjuu Sputnjiku ambasador Rusije u Iranu Levan Džagarjan, odgovarajući na pitanje da li treba očekivati rešavanje ostalih detalja iz tužbe u bliskoj budućnosti.
Vojne vežbe Irana - Sputnik Srbija
Iran nastavlja sprovođenje raketnog programa

„Pitanje povlačenja tužbe za S-300 su više puta komentarisali zvanični predstavnici Rusije i sada je skinut sa dnevnog reda“, rekao je Džagarjan.

U ponedeljak je potpredsednik Vlade Dmitrij Rogozin izjavio da je Iranu isporučeno polovina planiranih S-300. Ranije je šef državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov saopštio da Rusija namerava da završi isporuke do kraja godine.

Moskva i Teheran su zaključili sporazum o S-300 2007. godine, ali njegova realizacija je bila obustavljena nakon što je 2010. godine Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju kojom se stavljao veto na isporuku savremenog naoružanja Iranu.

U aprilu prošle godine predsednik Rusije Vladimir Putin je ukinuo zabranu na isporuke S-300 Iranu, a u novembru je taj ugovor stupio na snagu.

U maju je zamenik direktora „Rosteha“ Nikolaj Volobujev saopštio da je Iran povukao tužbu o S-300.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala