Rusi pojačani Hrvatom na Nišvilu

© Sputnik / Vladimir SudarBend "Orlan" na Nišvilu
Bend Orlan na Nišvilu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bilja Krstić i „Bistrik“ premijerno će na Nišvilu izvesti sedam od deset pesama sa novog, petog albuma, koji bi trebalo da bude objavljen početkom iduće godine u Londonu.

Zvezda drugog dana džez festivala Nišvil ruski saksofonista i pevač Oleg Kirijev, koji će nastupiti sa svojim bendom „Orlan“ (Orao), predstavio je bubnjara Dušana Kranca iz Hrvatske, koji na turneji menja bubnjara iz Rusije „koji je imao problema sa vizom“.

„Opasna smo ekipa, Hrvat u Srbiji nastupa sa Rusima“, rekao je Kirijev koji se tokom konferencije za novinare obraćao na srpskom jeziku i dodao da su pre dva dana imali odličan koncert sa „Orlanom“ u Beogradu.

On je rekao i da mu je neverovatno da „Gasprom“ pomaže džez u Srbiji (NIS je glavni sponzor Nišvila) i dodao da u Rusiji to nije slučaj.

Al Di Meola - Sputnik Srbija
Otvaranje „Nišvila“ — 36 godina čekanja na Di Meolu (foto)

„Orlan džez bend“ svira zanimljivu mešavinu džeza sa etno-muzikom Baškirije, ruske pokrajine na granici Evrope i Azije, za koju je Kirijev rekao da je krasi prekrasna priroda, ista kao i u Srbiji.

Inače, ovo je drugi nastup Kirijeva na Nišvilu, a prvi sa bendom „Orlan“.

Nišlijka Bilja Krstić nastupiće na Nišvilu sa svojim bendom, prvi put za 15 godina, koliko „Bistrik“ postoji. Krstićeva koja proslavlja i 40 godina karijere rekla je da je „lepo biti kod kuće“.

Bilja Krstić i „Bistrik“ premijerno će na Nišvilu izvesti sedam od deset pesama sa novog, petog albuma, koji bi trebalo da bude objavljen početkom iduće godine u Londonu. Prema rečima Krstićeve, biće to „najbolji i najkompletniji“ njihov album koga krase „različiti svetski ritmovi u kombinaciji sa našim melosom“.

Jedna od zvezda „mejn stejdža“ je i britanski saksofonista južnoafričkog porekla Soveto Kinč, koji će se publici na Nišvilu predstaviti interesantnom mešavinom džeza i hip hopa.

Pljuštale nagrade: „Šaban za Di Meolu

Al di Meola opravdao je epitet najveće zvezde prve večeri Nišvila odličnom svirkom pred gotovo 5.000 ljudi. Na kraju nastupa, di Meoli je uručena nagrada Gran pri „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.

Šaban Bajramović - Sputnik Srbija
„Nišvil“: Omaž kralju Šabanu (video)

Posle nastupa, jedan od najvećih džez gitarista je više od pola sata potpisivao ce-deove obožavaocima.

Kad je reč o nagradama, troje od šestoro izvođača ovenčalo se priznanjima. Osim di Meole, nagrađeni su i trombonista Ljubomir Matijaca, koji je dobio nagradu za životno delo a nastupio je sa Beogradskim diksilend orkestrom, dok je Hong Jang iz kineskog „Golden Buda džez benda“, koji je i potpredsednik kineske džez asocijacije dobio novouspostavljenu nagradu za širenje džeza u svetu.

Gotovo 5.000 ljudi prisustvovalo je programu na „mejn stejdžu“ prve večeri Nišvila, uprkos hladnom vremenu vreme i kiši koja je povremeno padala. Publika je dobro popunila i ostale bine na Nišvilu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala