Otvaranje „Nišvila“ — 36 godina čekanja na Di Meolu (foto)

© AFP 2023 / VALERY HACHEAl Di Meola
Al Di Meola - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poznati njujorški džez gitarista trebalo je da nastupi u Nišu još 1980. godine, zajedno sa Pakom de Lusijom i Džonom Maklafinom, ali je zbog smrti Josipa Broza Tita, otkazana jugoslovenska turneja.

Niški džez festival „Nišvil“, jedan od deset najvećih evropskih džez festivala po pisanju britanskog „Gardijana“, zvanično je otvoren večeras.

Najveća zvezda prve večeri „Nišvila“ Al di Meola najavio je da će svirati neke moderne i originalne pesme, kao i „neku sredovečnu muziku“, i dodao je da će se na repertoaru naći jedna Makartnijeva numera.

Jedan od najvećih džez gitarista svih vremena rekao je da je, u suštini, više latino nego džez muzičar, jer se svi njegovi ritmovi manje-više baziraju na latino muzici.

Na pitanje da li bi voleo da radi filmsku muziku, Di Meola je rekao da bi voleo da pre ili kasnije dobije takvu ponudu, ali je dodao da u Holivudu postoji „privatni klub kompozitora“ filmske muzike u koji je teško ući. Ako bi i ušao u taj klub, morao bi da se odrekne turneja i živih nastupa, a njegova želja je, bila i ostala, da putuje.

„Međutim, radio sam muziku za televiziju, kao na primer, za seriju ’Sopranovi‘ gde sam ostvario prisan odnos sa tim svetom, jer je to slično mesto kao ono u kojem sam odrastao“, rekao je njujorški gitarista.

© Sputnik / Vladimir SudarDirektor „Nišvila“ Ivan Blagojević danas je otkrio tablu na glavnom koridoru u Niškoj tvrđavi koji će se od danas nezvanično zvati Koridor Miše Blama.
Direktor „Nišvila“ Ivan Blagojević danas je otkrio tablu na glavnom koridoru u Niškoj tvrđavi koji će se od danas nezvanično zvati Koridor Miše Blama. - Sputnik Srbija
Direktor „Nišvila“ Ivan Blagojević danas je otkrio tablu na glavnom koridoru u Niškoj tvrđavi koji će se od danas nezvanično zvati Koridor Miše Blama.

Interesantan je podatak da je Di Meola sa Pako de Lusijom i Džonom Maklafinom, vrhunskim gitaristima sa kojima je činio čuveni trio, trebalo da nastupi u Nišu davne 1980. godine, ali je koncert otkazan jer je nekoliko dana ranije umro Josip Broz Tito.

Osim Di Meole, večeras će u glavnom programu nastupiti kineski „Golden Buda džez bend“, koji je nastupio i noć uoči otvaranja festivala na bini i u programu posvećenom Šabanu Bajramoviću, i bugarski sastav „Poduene bluz bend“, koji će u subotu nastupiti i u niškom zatvoru. Program na glavnoj bini otvoriće domaće snage — niški sastav „Naisblu“ i „Beogradski diksilend orkestar“, čiji je saksofonista Ljubomir Matijaca dobio nagradu za životno delo.

Direktor „Nišvila“ Ivan Blagojević danas je otkrio tablu na glavnom koridoru u Niškoj tvrđavi koji će se od danas nezvanično zvati Koridor Miše Blama.

Blagojević je objasnio da je Skupština grada Niša prihvatila predlog da jedna ulica u gradu ponese ime poznatog jugoslovenskog i niškog džez muzičara, ali da u „Nišvilu“ nisu bili zadovoljni „ponuđenim ulicama“, pa su odlučili da glavni koridor u tvrđavi dobije ime po Miši Blamu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala