Ruska vojna flota gradi jedrenjak za obuku kadeta

© Sputnik / Vasiliy BatanovRuska flota
Ruska flota - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska Vojno-morska flota planira da izgradi jedrenjak sa više jarbola za obuku kadeta i „predstavljanje ’andrejevske zastave‘ na međunarodnom nivou“. Takav brod će, veruju u Floti, omogućiti pitomcima vojnih škola ne samo da savladaju veštine plovidbe i steknu iskustva, već će im usaditi i principe timskog rada.

U Floti su uvereni da će to biti efikasan način da se svetu pokaže „andrejevska zastava“, koja je simbol ruske ratne mornarice.

„Andrejevska zastava“ je prepoznatljiva po plavom Andrejevom krstu, koji čine dve plave linije iste dužine na beloj pozadini, ukrštene u obliku ćiriličnog slova „H“.

Taj krst je i dao ime zastavi, koja je simbol ruske Vojno-morske flote još od 2001.godine.

Ulazak fregate Admiral Grigorovič u Sevastopolj - Sputnik Srbija
Ruska crnomorska flota dobija tri nove fregate

Simbolika „andrejevskog krsta“ ima korene u ranoj istoriji hrišćanstva, a krst je dobio naziv po apostolu Andreju Prvozvanom, koji je razapet na takvom krstu.

Ruski vojni eksperti smatraju da je izgradnja jedrilice za rusku flotu važno pitanje. U Rusiji postoji nekoliko velikih jedrenjaka, koji se koriste za obuku kadeta, ali nijedan od njih ne pripada Vojno-morskoj flota. Najpoznatiji među njima su jedrenjaci — „Kruzenštern“, „Sedov“ i „Mir“, ali oni pre svega rešavaju zadatke koji su u interesu njihovih vlasnika, a pitomci pomorskih škola tek povremeno na njima imaju obuku.

„Mir“, na primer, pripada „Rosmorportu“, a „Sedov“ — najveća jedrilica u svetu, nalazi se u vlasništvu „Rosribolovstva“. Zbog svega toga je za Flotu od velikog značaja da dobije svoj brod ove klase.

Očekuje se da će izgradnja novog broda početi 2025. godine. U ruskoj Vojno-morskoj floti nisu izneli detalje o ovom jedrenjaku, pa se za sada ne ko će ga projektovati, niti ko će ga izgraditi.

Međutim, u Floti su rekli da će, osim za obuku kadeta, jedrenjak biti korišćen i u druge svrhe — pre svega, imaće „diplomatsku funkciju" i učestvovaće i u međunarodnim misijama i događajima, pa će na taj način „privući poglede i pokazati pomorske ambicije svoje zemlje“.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala