Proustaška nagrada za imena antifašističkih „gadova“

© AFP 2023 / STRINGERUstaške uniforme u Zadru
Ustaške uniforme u Zadru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eksponenti radikalne hrvatske desnice ponudili su nagradu od 20.000 kuna (oko 2.700 evra) za informaciju o, kako navode, „gadovima“ koji su oštetili spomenik hrvatskom teroristi Miru Barešiću, koji je nedavno podignut u njegovom rodnom mestu Drage, kod Pakoštana.

Kako je preneo hrvatski portal „Indeks“ osuđivani narko-diler Velimir Bujanec je putem Fejsbuka javno pozvao na hajku antifašističkih aktivista, te poručio: „Nas zanimaju konkretna imena“.

Miro Barešić, atentator na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića tokom hapšenja u Stokholmu 1971. - Sputnik Srbija
Barešićev spomenik osvanuo „krvavih ruku“ (foto)

Osim što je ponudio nagradu za informaciju o imenima onih koji su oštetili spomenik, Bujanec je naveo da se „banditi“ kriju iza tzv. „Antifa — Šibenik“.

„Oni koji su se usudili da počine ovakav zločin i oskrnave spomenik hrvatskom heroju u Dragama, moraju znati da su time uvredili ne samo rodbinu i prijatelje, već i sve hrvatske dobrovoljce i celi hrvatski narod. Nagradu za imena bandita ponudili su naši iseljenici iz Kanade i biće isplaćena kao doprinos akciji institucija za koje očekujemo da će odraditi svoj posao“, napisao je Bujanec.

Fotografija prefarbanog spomenika Barešiću je objavljena ranije danas na Fejsbuku na stranici organizacije „Antifa — Šibenik“ uz napomenu: „Nedostajao je završni detalj na spomeniku ubici“, a akciju su navodno izveli članovi grupe s murterskog područja.

„Indeks“ podseća da je Bujanec 2013. uhapšen zato što je kokainom plaćao prostitutke, odnosno zbog krivičnog dela stavljanja narkotika u promet.

Najpre je Bujanec tvrdio da mu to podmeću politički protivnici, ali na kraju je ipak sve priznao, pa se nagodio s tužilaštvom.

Pravosnažno je osuđen na kaznu od deset meseci zatvora, uslovno na tri godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala