Turska: U Gulenovoj školi pronađeni tajni tuneli (foto, video)

© Sputnik / Turska Sputnjik Privatna srednja škola Yamanlar koja je zatvorena zbog sumnje u povezanost sa terorističkom organizacijom Fetullahci (FETO), policija je pronašla tunel između džamije i kantine.
Privatna srednja škola Yamanlar koja je zatvorena zbog sumnje u povezanost sa terorističkom organizacijom Fetullahci (FETO), policija je pronašla tunel između džamije i kantine. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izabrani učenici koji su pohađali nastavu u koledžu „Jamanlar“ kasnije su pohađali nastavu u vojnim školama, da bi po završetku polagali zakletvu na odanost Fetulahu Gulenu, koga turski predsednik Redžep Tajip Erdogan krivi za pokušaj vojnog puča.

U kompleksu u Izmiru, na zapadu Turske, u kojem se nalazi privatna srednja škola „Jamanlar“, koja je zatvorena zbog sumnje na povezanost sa terorističkom organizacijom Fetulahci (FETO), policija je pronašla tunel između džamije i kantine. Iz lokalne uprave za obrazovanje saopšteno je kako se kompleks nalazi u mestu Bayrakli i da je nekadašnji učenik policiji dao podatke o tunelu, posle čega je policija pokrenula istragu.

Fethulah Gulen - Sputnik Srbija
Turska: Izdat nalog za hapšenje Gulena

Škola je zatvorena nakon pokušaja državnog udara koji su vojna lica odana terorističkoj organizaciji FETO izvela 15. jula.

U zgradi u kojoj se nalazi kantina na prostoru na kojem se nalaze kotlovi za grejanje, otkriven je tunel visok dva metra i širok jedan metar. Tunel ima i rasvetu. Dugačak je oko 200 metara. Tunel je obložen drvetom, a ulaz u njega iz džamije bio je prekriven tepihom. Kako izgleda tunel pogledajte ovde.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Turska: Gulen će pokušati puč u Kirgiziji

S druge strane, u zgradi škole otkriven je lift koji je vozio na samo određene spratove na kojima su se nalazile sobe za sastanke, numerisane sobe s vratima sličnim hotelskim sobama i kuhinja. Na drugim spratovima prostor lifta je skriven u ogledalima duž zida.

Nakon pokušaja državnog udara utvrđeno je da su obrazovne institucije „Jamanlar“ imale važno mesto u terorističkoj organizaciji, i da je to bila prva obrazovna institucija pri FETO.

„Izabrani učenici“, koji su pohađali nastavu u koledžu „Jamanlar“, kasnije su pohađali nastavu u vojnim školama. Nakon završetka vojne škole, u posebnim prostorijama koledža polagali bi „zakletvu na odanost“ vođi terorističke organizacije FETO Fetulahu Gulenu.

Turski policajci dežuraju tokom sahrane žrtvama neuspelog državnog udara ispred džamije u Ankari - Sputnik Srbija
Koga je sve Turska uhapsila nakon puča?

Škola je kasnije preimenovana i dobila je ime po Ilhanu Varanku, profesoru sa Univerziteta „Jildiz Teknik“, koji je u Istanbulu život izgubio u demonstracijama tokom pokušaja državnog udara.

Džamija u tom kompleksu ranije nije bila verski objekat već je korištena kao biblioteka. Za verske obrede otvorena je juče i nosi naziv „Džamija šehida 15. jula“. Istražuje se za šta se koristio tunel.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala