Kurdi: Turska je izgubila na značaju — ide na ustupke

© SputnikPripadnik sirijskih Kurda
Pripadnik sirijskih Kurda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider kurdske partije „Demokratski savez“ iz Sirije Salih Muslim, komentarišući za Sputnjik pokušaj vojnog puča u Turskoj, izjavio je da su turski vojnici bili nezadovoljni islamizacijom Turske koju je sprovodila vladajuća Partija pravde i razvoja.

Šta mislite o pokušaju vojnog puča u Turskoj?

— Abdulah Odžalan je odavno upozoravao na vojni puč. On je to predvideo još 2013. godine. Vojska je bila nezadovoljna islamizacijom Turske, koju je sprovodila Partija pravde i razvoja. Postojala je opasnost. Predviđanja Odžalana su se ispunila. Uvek je bilo osnove za puč. Pokušaj prevrata u Turskoj je rezultat loše politike. Pučisti su se najviše bavili kurdskim pitanjem. Partija pravde i razvoja je želela da se oslobodi njih. Oni nisu mogli da reše kurdski problem.

Kako ocenjujete normalizaciju odnosa između Turske i Rusije nakon izvinjenja za obaranje aviona, kao i tvrdnji da će Ankara promeniti sirijsku politiku?

— Mi smo od samog početka govorili da Erdogan i rukovodstvo idu na ustupke kako Kurdi ne bi dobili svoja prava. To je glavno za njih. To se odnosi i na Siriju i na druga mesta gde žive Kurdi. Oni su se pomirili sa Rusijom i Izraelom. Sada je i Asad došao na red za mirenje. To je rezultat neprijateljstva prema Kurdima. Turska je već izgubila svoju težinu. Oni već idu na ustupke u svemu, uključujući Asada. Međutim, to neće dati rezultat, jer niko ne veruje Turskoj. Realnost je da kurdski narod postoji. Mi tražimo demokratsko rešenje. Ako se Turska i približi Asadu to neće uticati na Kurde. Međutim, sumnjam da će do toga doći.

Kada će biti objavljen ustav federalizacije?

— O federalizaciji se razgovara. To nije pitanje severne Sirije. To je pitanje čitave Sirije. Razgovori se nastavljaju. Diskutuje se i o federalnom parlamentu. Pred nama je pitanje i izbora.

Kako komentarišete izjave da je objavljivanje kurdske federalizacije jedan od koraka na putu stvaranja nove države?

— To je nerealno. O federalizaciji se razgovara sa svim subjektima u Siriji. Ako bi to bio poseban projekat, mi bismo o tome međusobno razgovarali, međutim ona obuhvata sve subjekte. Decentralizovana uprava ili federalizacija je način da se očuva jedinstvena Sirija. Mi želimo da sačuvamo jedinstvenu Siriju. Nema druge formule. Ili decentralizacija ili federalizacija. To su jedine formule očuvanja jedinstvene Sirije.

Kakva je situacija u borbi protiv DAEŠ-a?

— Upravo mi se borimo protiv DAEŠ-a i to najbolje radimo. Svi žele da preuzmu kontrolu nad DAEŠ-om. Ako zajedno budemo radili bićemo uspešniji, jer se mi na kopnu borimo protiv DAEŠ-a.

Da li se nastavlja oštra pozicija Turske protiv partije Demokratskog saveza?

— Više puta smo izjavljivali da mi ništa nismo radili protiv Turske i da to ne nameravamo. Mi gledamo Tursku sa tačke gledišta strategije. Mi smo susedi. Treba da budemo zajedno, treba da budemo prijatelji. Međutim, Turska, zbog svog neprijateljstva prema Kurdima je protiv nas. To nije dobro. Međutim, mi ćemo nastaviti da pružamo ruku prijateljstva Turskoj. Smatramo da će biti veoma korisno da se Turska dogovori sa svojim Kurdima. Međutim, Turska to ne želi da radi. Ona nastavlja da nas teroriše. Međutim, ona time ništa neće dobiti.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala