Asanž: Sigurnosni sistemi Demokratske partije bušni kao sir

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaOsnivač Vikiliksa Džulijan Asanž
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hakovanje servera Demokratske partije SAD ne predstavlja nikakav problem jer su sigurnosni sistemi bušni kao švajcarski sir, izjavio je osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž.

Hakovanje sistema te partije se, kako je rekao Asanž, već događalo nekoliko puta ranijih godina.

„Serveri nacionalnog komiteta Demokratske stranke su bili meta hakerskih napada u više navrata. Naši izvori su rekli da je njihova zaštita bušna kao švajcarski sir. Američke obaveštajne službe su nekoliko meseci ranije govorili da su i Republikanska i Demokratska partija bili meta napada sa raznih strana“, rekao je on u ekskluzivnom intervjuu za televiziju RT.

Američki predsednik Barak Obama - Sputnik Srbija
Obama: Nema poboljšanja odnosa ukoliko Rusija stoji iza hakerskih napada

On je takođe objasnio zbog čega se proširio trač o tome da je Rusija umešana u hakovanje tih servera rekavši da je to rađeno sa platformi koje su na ruskom sistemskom jeziku.

„To nam govori da je taj neko bio ili Rus, ili je hteo da namesti da izgleda kao da je Rus u to bio umešan“, ocenio je Asanž.

Međutim, kako je dodao, toga nema u dokumentima koje je „Vikiliks“ objavio.

Podsećamo, predsednica Nacionalnog komiteta Demokratske partije Debi Vaserman Šulc podnela je ostavku zbog curenja elektronske prepiske koja je objavljena na Vikiliksu. Iz prepiske se vidi da je partijski aparat otvoreno podržavao na unutrašnjim izborima Hilari Klinton na štetu Bernija Sandersa.

Klintonova je svojevremeno rekla da iza hakovanja servera stoji Moskva, te da to predstavlja nameru Rusije da pomogne kandidatu iz redova republikanaca Donaldu Trampu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je te optužbe odbacio nazvavši ih apsurdnim.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala