Moskva: Neprihvatljive izjave SAD o humanitarnoj operaciji u Siriji

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografijazamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjave Vašingtona da Rusija slanjem humanitarne pomoći u Alep sprovodi svojevrsnu proveru sopstvenih operacija u Siriji, kao i da je u pitanju najobičnija ucena, Moskva smatra neprihvatljivim, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Signali iz Vašingtona da Rusija sprovodi nekakvu proveru, kao i da će u narednih nekoliko dana sve u Alepu biti rešeno, predstavljaju ton ultimatuma što je apsolutno neprihvatljivo. Smatram to najobičnijom ucenom, karakterističnom za Amerikance, odnosno pokušajem da se političkim putem ispune ciljevi na koje su se obavezali, a nisu ih rešili već dugo vremena“, rekao je on.

Sirijska zastava se vijori u Damasku - Sputnik Srbija
Moskva iznenađena reakcijama na operaciju u Alepu

Istovremeno, Rjabkov je naglasio da se Rusija uoči početka humanitarne operacije u Alepu obratila SAD kako bi zajednički rešili taj problem, dodajući da taj poziv i dalje ostaje na snazi.

„Naš poziv i dalje važi. Pozivamo sve snage koje žele da olakšaju humanitarnu situaciju u Alepu da nam se pridruže. Počeli smo od Amerikanaca“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, praksu uspostavljanja takozvanih humanitarnih koridora, preko kojih se izvlače civili i teroristi koji su se predali, Amerika je u velikoj meri koristila u Iraku, a sada isti taj Vašington govori da se to tako ne radi.

„Zašto se to tako ne radi kada je u pitanju Sirija? Možda zbog toga što sirijske vlasti pokušavaju da razvoje teroriste od umerene opozicije, odnosno zbog toga što se sada dešava ono što Vašington nije bio u stanju da uradi uprkos obećanjima koja su nam dali“, istakao je Rjabkov.

On je pozvao američke zvaničnike da objektivno ocene sve što je postignuto u Siriji, a da uvredljive izjave ostave po strani.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala