Kovač odgovara Beogradu: Latite se posla, ispunite obaveze

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDMiro Kovač ministar spoljnih poslova Hrvatske
Miro Kovač ministar spoljnih poslova Hrvatske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač reagovao je danas na poruke iz Beograda povodom najnovijih događaja u vezi sa podizanjem spomenika Miru Barešiću i poništavanjem presuda Alojziju Stepincu i Branimiru Glavašu, opaskom da bi srpski državni vrh trebalo da se okrene budućnosti i da radi na demokratizaciji srpskog društva.

Kovač je u izjavi za N1 u Zagrebu rekao da je Hrvatska stavila tačku na, kako je rekao, vreme velike srpske agresije i na politiku Slobodana Miloševića koja je „vojno i moralno poražena“.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije - Sputnik Srbija
Hrvatska odbila da primi protestne note

„Naša poruka jasna. Predstavnici vlasti u Srbiji, okrenite se budućnosti. Mi želimo dobrosusedske odnose, ali nikome nećemo dopuštati, a najmanje agresorima, da ovako razgovaraju sa hrvatskom javnošću. Počnite raditi na demokratizaciji svoga društva“, naveo je Kovač.

Ministar Kovač je rekao da Srbija sada ima otvorena poglavlja, a posebno je važno poglavlje 23 o pravosuđu.

„Počnite da sprovodite obaveze preuzete od EU. Mi smo upravo zato formirali Komisiju koja će pratiti da li Srbija ispunjava obaveze, ako ih ne bude sprovodila ona će sama sebe blokirati na svom evropskom putu“, rekao je Kovač i dodao:

„Prestanite s tim i uhvatite se posla“.

„Svi skupa, Vlada i predsednica i odgovorna opozicija, moramo raditi na tome da se iskorene bilo koji radikalizmi“, rekao je Kovač, upitan šta vlast u Hrvatskoj može da učini da se na stadionima i drugim javnim mestima ne ponavljaju povici „Za dom — spremni“.

Najzad, na pitanje da li će Hrvatska omogućiti Srbiji da zatvori Poglavlje 23 ako Beograd ne ispuni sve uslove koje je postavio Zagreb, Kovač je rekao:

„Ne. I ne sme“.

Upitan da li će Hrvatska imati dijalog sa Srbijom ili će sada sve ići preko Brisela, Kovač je rekao da je on uvek za razgovor, a ne za ucene, ali da ako neko ne želi, kako je rekao, da bude konstruktivan, onda „morate biti tvrdi“.

„Mi se nećemo ponašati kao trijumfalisti. Mi hoćemo dugoročno partnerske stabilne odnose sa Srbijom, ali će Srbija morati drugačije da razmišlja — evropski“, rekao je Kovač ocenivši da su srpske note upućene Hrvatskoj poslednjih dana podsećanje na ′90.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala