Gubici Zapada od ruskih sankcija 8,6 milijardi dolara

© Flickr / ALDE CommunicationJabuke
Jabuke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapadne zemlje-izvoznice su izgubile od ruskog embarga na voće i povrće 8,6 milijardi dolara prošle godine, izračunali su u Ministarstvu za ekonomski razvoj Rusije. Prema ranijim procenama suma je iznosila 9,3 milijarde dolara.
Njujorška berza - Sputnik Srbija
Ekonomske sankcije su Volstritovo sredstvo za destabilizaciju

Izvoznici iz Zapadne Evrope su izgubili 8,6 milijardi dolara od embarga na voće i povrće koji je uvela Rusija kao odgovor na sankcije.

U poređenju sa 2013. godinom, u 2015. godini, prema analizi uvoznih pokazatelja, isporuke iz SAD, EU, Kanade, Norveške i Australije su pale za 95,5 odsto ili za 8,6 milijardi dolara, saopštili su u Ministarstvu. Odnosno, uvoz proizvoda je smanjen za 98 odsto, sa 4,331 miliona tona na 46,5 hiljada tona.

U Ministarstvu ekonomskog razvoja su ukazali na postojanje velikog broja stranih procena gubitaka Rusije i zapadnih zemalja od embarga.

„Na primer, prema procenama, ukupna suma gubitka EU od sankcija je od 40 do 50 milijardi evra na godišnjem nivou — oko 0,4 odsto BDP-a EU koji je na kraju 2015. godine iznosio 14,6 biliona evra“, navodi agencija reči predstavnika Ministarstva za ekonomski razvoj.

U avgustu 2014. godine Moskva je uvela jednogodišnju zabranu uvoza određenih prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji. Embargo je kasnije produžen za još godinu dana.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala