Za osvajanje zlata odlučujuća je glava

Pratite nas
Psihička spremnost od presudne je važnosti za sportiste koji na Olimpijskim igrama žele da postignu rezultat. Da li su srpski sportisti spremni za takav poduhvat?

Vlada Negovanović je mentalni trener koji već četvrt veka u Zapadnoj Evropi radi sa sportistima, kojima pomaže da steknu samopouzdanje kako bi svi njihovi fizički i mentalni kvaliteti došli u balans. Na taj način, sportista je spreman za ostvarivanje vrhunskih rezultata.

Da li su srpski sportisti mentalno spremni za Olimpijske igre?

© Foto : Vlada Negovanović (lična arhiva)Lajf kouč Vlada Negovanović
Lajf kouč Vlada Negovanović - Sputnik Srbija
Lajf kouč Vlada Negovanović

— Teško je to odgovoriti sada, pre Olimpijade, ali u prošlosti to nije bio slučaj. Veliki broj naših sportista izbegava mentalni trening iz dva razloga: on im je nepoznanica i često ga mešaju sa psihoterapijom. Drugo, nemamo dovoljno kvalitetnih mentalnih trenera.

Na čemu se zasniva mentalni trening?

— Pravi mentalni trening je zasnovan na jačanju samopouzdanja sportiste i njegove koncentracije. Ali kod nekih je još uvek prisutno mišljenje da rad sa trenerom podrazumeva i priznanje da atleta ima neki psihički problem. Tako se sportista udaljava od svog maksimuma i oslanja se samo na svoj talenat.

Novinar Muharem Bazdulj, bivši altelitačar Slobodan Branković i bivši vaterpolista Aleksandar Šapić - Sputnik Srbija
Rusi i Olimpijada: Farmaceutski rat u sprezi sa antidoping agencijom (audio)

U kom sportu naši sportisti najviše pokazuju mentalnu slabost i ko bi kod nas poneo titulu mentalnog šampiona?

— Kao mentalno najslabije izdvojio bih fudbalere. Naše fudbalske ekipe i reprezentacija igraju internacionalne utakmice sa prosekom od 75 odsto svojih mogućnosti, dok je Đoković ubedljivo naš najbolji sportista kada je u pitanju mentalna jačina.

Kakav je odnos prema mentalnom treningu u svetu kad su sportisti u pitanju?

Lajf kouč Vlada Negovanović - Sputnik Srbija
Preporuka lajf kouča: Osmeh je zdravo i moćno oružje

— U Austriji, gde živim, ili u susednoj Nemačkoj, skoro svaki vrhunski sportista ima svog mentalnog trenera. Danas je nemoguće praviti vrhunske rezultate bez mentalne jačine.

Da li možete da povučete paralelu između psihičkih opterećenja pred velika takmičenja, kao što su Olimpijske igre ili državna prvenstva?

— Što je ulog veći, pritisak u glavi raste. U domaćim prvenstvima sportista se takmiči sa manjom konkurencijom u većem vremenskom intervalu, dok je na turnirima poput svetskih i evropskih prvenstava ili olimpijskih igara situacija obrnuta.

Koje vreme je najbolje za početak mentalnih priprema za osvajanje zlatne medalje na OI?

— Odmah po završetku Olimpijade trebalo bi krenuti sa pripremama. Olimpijsko zlato ne može da čeka, kao ni pripreme za njegovo osvajanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala