Stejt department: Humanitarni koridor u Alepu nepotreban

© East News / AP Photo/Manuel Balce CenetaAmerički admiral Džon Kirbi
Američki admiral Džon Kirbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Džon Keri održava dijalog sa ruskim partnerima u vezi sa situacijom u Siriji, pre svega, sa planom za stvaranje humanitarnog koridora za izlazak iz grada Alepa, izjavio je u petak zvanični predstavnik Stejt departmenta SAD Džon Kirbi.
Sirijska zastava se vijori u Damasku - Sputnik Srbija
Moskva iznenađena reakcijama na operaciju u Alepu

On je istakao da Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov održavaju „zdrav dijalog“ i razmatraju predloge Rusije o stvaranju humanitarnog koridora u Alepu.

„Nema potrebe za humanitarnim koridorima ukoliko se poštuje prekid vatre. Nema potrebe da se ljudi navode da napuštaju domove i ne treba da bude evakuacije“, rekao je Kirbi. 

Prema njegovim rečima, timovi Rusije i SAD nastavljaju da razgovaraju o situaciji u Siriji i o predlogu Rusije. 

Američki državnog sekretara Džon Keri - Sputnik Srbija
Keri: Ruska humanitarna operacija može da uništi saradnju sa SAD

U četvrtak je Rusija, zajedno sa sirijskim vlastima, počela da sprovodi humanitarnu operaciju velikih razmera u Alepu. Keri je izrazio zabrinutost zbog početka te operacije i izjavio da je u poslednja 24 sata dva puta razgovarao sa Moskvom. 

Keri je rekao da će saradnja Rusije i SAD u Siriji u potpunosti biti uništena ukoliko se ispostavi da operacija Rusije za dostavljanje humanitarne pomoći predstavlja „trik“. 

Bela kuća je, takođe, saopštila da je skeptična prema predlozima Rusije kada je reč o operaciji u oblasti grada Alepa, uključujući organizovanje humanitarnih koridora. 

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da će za izlazak iz tog grada biti stvoreni tri koridora za civile i borce koji žele da polože oružje i koridor za borce sa oružjem i tehnikom. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala