Apsurd je da policija mora da brani antifašiste od proustaša

© Foto : Medija centar BeogradŠtrbac: Poslednji izveštaj Srpskog narodnog veća kaže da je prošle godine u Hrvatskoj bilo više od 80 prekršaja sa etničkim predznakom prema Srbima, krivičnih dela, fizičkog zlostavljanja.
Štrbac: Poslednji izveštaj Srpskog narodnog veća kaže da je prošle godine u Hrvatskoj bilo više od 80 prekršaja sa etničkim predznakom prema Srbima, krivičnih dela, fizičkog zlostavljanja. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovo jeste predizborno vreme, mada u Hrvatskoj u kontinuitetu traju ovakve stvari, i nikome nije u interesu, ni strankama ni policiji, da zabranjuje pristupe ekstremnim Hrvatima jer većina njih i misli kao ti ekstremisti, kaže za Sputnjik Savo Štrbac povodom incidenata na obeležavanju godišnjice ustanka u Srbu.

Na pitanje zašto Evropa koja se temelji na antifašizmu ćuti, direktor Verifikaciono-dokumentacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac kaže da Brisel nema mehanizme kojima bi se Hrvatska mogla disciplinovati do kraja.

Obeležavanje Dana ustanka u Srbu. - Sputnik Srbija
Srb: „Za dom spremni“ i na dan ustanka protiv fašizma (video, foto)

„To je zaista neshvatljivo da EU, koja počiva na antifašizmu, ćuti ili žmuri na to da u Hrvatskoj, koja je njihova članica, policija mora da brani antifašiste od profašista i proustaša. To su svojevrsni apsurdi, ali to u EU prolazi, ili ona zaista nema nekakve propisane alate da to reši“, kaže Štrbac i podseća da će Srbi narednih dana tugovati, dok će se Hrvati veseliti.

„To je još jedan od apsurda, da članica EU slavi kao dvostruki praznik dan kada je pobila skoro dve hiljade građana koji su živeli u toj državi“, kaže Štrbac.

On ipak izdvaja pojedince i grupe koje su uglavnom okupljene oko NVO koje ukazuju na položaj Srba u Hrvatskoj i podsećaju na zločine koji su se dogodili.

„Mi smo sa mnogima od njih u dobrim odnosima, ali ogromna većina stanovnika Hrvatske su istomišljenici. A odnos svih političkih stranaka prema Srbima je isti“, objašnjava Štrbac za Sputnjik.

Govoreći o zahtevu Hrvatske da Srbija izmeni zakon i ukine regionalnu nadležnost suda za ratne zločine, direktor Verifikaciono-dokumentacionog centra „Veritas“ za Sputnjik kaže da neće biti sukoba nadležnosti, da će ga Srbija izbeći ako Hrvati procesuiraju „mangupe iz svojih redova gde ima mnoštvo validnih dokaza, ali oni ni to neće“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala