Međunarodne sportske federacije dozvolile učešće 270 ruskih sportista

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaIspraćaj ruskih sportista sa moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.
Ispraćaj ruskih sportista sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodne federacije odobrile su učešće na letnjoj Olimpijadi u Rio de Žaneiru za 270 ruskih sportista, ali ova procedura još nije završena, rekao je novinarima predsednik Olimpijskog komiteta Rusije (OKR) Aleksandar Žukov.
Atletska staza u Žukovskom - Sputnik Srbija
Ruski odbojkaši, gimnastičari i trijatlonci mogu u Rio

U četvrtak su sa aerodroma „Šeremetjevo“ ispraćeni prvi olimpijci koji su otišli na Olimpijske igre u Rio.

„Međunarodne federacije određuju spiskove. Za sada su odobrile oko 270 sportista“, izjavio je Žukov.

Prema rečima predsednika OKR-a, trenutno odluku federacija čeka oko sto sportista.

„Neke federacije još uvek rade: još uvek je nejasno za veslanje, kajak i kanu“, dodao je Žukov.

Žukov je istakao da je najteža situacija za dizače tegova. Po svemu sudeći na Olimpijskim igrama mogu da nastupe samo troje ruskih sportista.

On je dodao i da ne isključuje da će ruski sportisti, koji se nalaze na spisku predsednika nezavisne komisije Svetske antidoping agencije (VADA) Ričarda Meklarena, ipak moći da se takmiče u Riju.

Jelena Isinbajeva - Sputnik Srbija
Isinbajeva se rasplakala pred Putinom (video)

„Pokušavamo da shvatimo uzrok zbog čega se sportisti nalaze na ’Meklarenovom spisku‘. Pitali smo, naročito, plivačku federaciju. Oni će kasnije analizirati i donositi odluke i to će, možda, biti osporeno. Ali ne mogu da isključim mogućnost da će oni (ruski sportisti koji se nalaze na listi) učestvovati na Olimpijskim igrama“, istakao je Žukov.

Meklarenova komisija je 18. jula objavila rezultate istrage koja se tiče narušavanja antidoping pravila na Olimpijskim igrama u Sočiju. Nakon toga je VADA preporučila suspenziju cele ruske federacije sa Igara u Rio de Žaneiru.

Međutim, 24 jula MOK je odbacio ovu preporuku, dajući međunarodnim sportskim federacijama pravo da same odrede ko će nastupiti na takmičenjima. Ruski sportisti koji su uzimali doping definitivno neće nastupiti na Igrama u Rio de Žaneiru.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala