Ukrajina upozorila Zapad na rusko „sajber oružje“

© Pixabay"Enter" ključ
Enter ključ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO) izjavio je da Moskva poseduje neko „sajber oružje“ koje predstavlja pretnju za zapadne države, navodi se na sajtu resora.
Vladimir Putin na sednici Komisije za vojno-tehničku saradnju - Sputnik Srbija
Putin: Rusija ove godine izvezla oružje u vrednosti od 4,6 milijardi dolara

U saopštenju se navodi da je o „pretnji“ od strane Rusije saopštio je šef Službe za pitanja informacione bezbednosti SNBO Valentin Petrov u intervjuu nemačkoj televiziji „ZDF“.

Televizijski prilog je bio posvećen događajima iz decembra 2015. godine, kada je jedna energetska kompanija u Ivano-Frankovskoj oblasti Ukrajine saopštila o sajber napadu zbog kojeg je region ostao bez struje. Kasnije je Kijev za incident optužio ruske hakere.

Prema rečima Petrova, „ruski napad“ je pripreman najmanje pola godina i trebalo je da demonstrira „posedovanje sajber oružja koje će staviti pod znak pitanja bezbednost zapadne zemlje“. On je to nazvao „alarmom“ za zemlje sa razvijenom informacionom tehnologijom.

„Ovi događaji koji su se dogodili nisu usmereni protiv Ukrajine, već su pokazivanje potencijalnih mogućnosti Rusije Zapadu“, izjavio je predstavnik SNBO.

U Moskvi sumnjaju u istinitost izjave o umešanosti Rusije u sajber napade u Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov je ukazao na „tendenciju da se Rusija optužuje za sve smrtne grehe koje se sada dešavaju u Kijevu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala