Izetbegović: Dodik prešao crvenu liniju

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICČlan Predsedništva BiH Bakir Izetbegović
Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je spreman da razgovara sa predsednikom RS Miloradom Dodikom uprkos, kako je rekao, njegovim pretnjama Bošnjacima koji žive u tom entitetu, ali je dodao i da je Kolegijum SDA pozvao međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika da na te pretnje „konačno reaguju“.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Izetbegović uveo narod u rat

Izetbegović je, nakon sastanka Kolegijuma SDA BiH, čiji je predsednik, rekao da je Dodik „zaista prešao crvenu liniju“ i da je to telo osudilo izjave predsednika RS, koji je pozvao Bošnjake koji žive u tom entitetu da, ako misle da tu ostanu, treba da izađu na referendum o Danu RS i podrže volju srpskog naroda.

„Stav Kolegijuma SDA je da antidejtonski i protivustavni referendum neće biti podržan od Bošnjaka, te je SDA pozvala sve građane ovog entiteta, uključujući i Srbe, da ni oni ne podrže nezakoniti referendum, s naznakom da će Bošnjaci uvek živeti na celoj teritoriji BiH, pa i na onom delu koji se danas zove entitet Republika Srpska i o tome neće Dodik odlučivati“, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

U saopštenju SDA upućen je poziv međunarodnoj zajednici koja je zadužena za implementaciju svih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, a najpre visokog predstavnika u BiH, da konačno reaguju na te pretnje.

Na pitanje novinara da li je ipak spreman da razgovara sa Dodikom, Izetbegović je odgovorio da je uvek spreman za razgovor o koordinacijskom mehanizmu i onom što je vezano za evropski put BiH, te da „Dodik nije definitivno zatvorio ta vrata ali ovakvim svojim izjavama kvari atmosferu, a onda je teško raditi“.

„Mi želimo napredak ove zemlje i uvek smo spremni svuda i sa svakim razgovarati o tome. U Banjuluku nećemo ići za sada, ali se možemo naći i negde na drugom mestu, ukoliko uopšte dođe do nastavka razgovora posle teških izjava Milorada Dodika“, kazao je Izetbegović.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala