Ubica sveštenika bio pod nadzorom obaveštajnih službi

© AP Photo / BFMFrancuska policija kontroliše situaciju ispred crkve u Normandiji gde su naoružani napadači držali taoce. 26. jul 2016.
Francuska policija kontroliše situaciju ispred crkve u Normandiji gde su naoružani napadači držali taoce. 26. jul 2016. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tužioci su potvrdili identitet jednog od napadača koji su upali u crkvu u Francuskoj i ubili sveštenika. On je identifikovan kao Adel Kermiš.
Fransoa Oland ispred gradske kuće Sent Etjena de Ruvari - Sputnik Srbija
Oland: Islamistička pretnja nikad nije bila veća (video)

Francuski tužilac je izjavio da je Kermiš (19) bio poznat od ranije obaveštajnim službama i da je bio dva puta uhapšen u pokušaju da ode u Siriju

On se nalazio u kućnom pritvoru, bio je nadzorom i morao je da nosi uređaj za eletronsko praćenje („nanogicu“), naveo je tužilac Fransoa Molen.

Uređaj bi svakog prepodneva bio deaktiviran nekoliko sati svakog kako bi se on mogao slobodno kretati, što se i poklapa sa vremenom napada.

Prema rečima tužioca, Kermiš je bio uhapšen u Nemačkoj 2015. godine kada je pokušao da se priključi ekstremistima u Siriji koristeći ličnu kartu svog brata. Posle dva meseca uhapšen je u Turskoj koristeći dokumenta svog rođaka.

Dva napadača upala su u katoličku crkvu u Sent Etjenu de Ruvru tokom jutarnje mise. Uzeli su četiri taoca, od kojih je jedan u kritičnom stanju i ubili su 84-godišnjeg sveštenika.

Napadači su tvrdili da pripadaju terorističkoj grupi DAEŠ, ali DAEŠ nije preuzeo odgovornost za napad.

Francuski predsednik Fransoa Oland opisao je napad kao „kukavičko ubistvo“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala