Tim Kejn — zamenik Klintonove. Čovek koji voli skupe poklone

© REUTERS / Carlos BarriaPredsednički kandidat demokrata Hilari Klinton i američki senator Tim Kejn tokom izborne kampanje u Anandejlu u državi Virdžinija.
Predsednički kandidat demokrata Hilari Klinton i američki senator Tim Kejn tokom izborne kampanje u Anandejlu u državi Virdžinija. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uoči Demokratske nacionalne konvencije u Filadelfiji favorit za kandidata te stranke na američkim predsedničkim izborima Hilari Klinton izabrala je za svog zamenika Tima Kejna, senatora iz Virdžinije.

Klintonova ga je opisala kao čoveka koji je život posvetio borbi za socijalnu pravdu, dok ga je republikanski kandidat za predsednika Donald Tramp nazvao korumpiranim.

Demokratski predsednički kandidati SAD senator Berni Sanders i Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Skandal među demokratama zbog „miniranja“ Sandersa

Nacionalna konvencija okupiće u ponedeljak više od 4.000 delegata, a trajaće do 28. jula, kada će, nakon niza govora i diskusija, biti i zvanično objavljeni kandidat demokrata i platforma te partije za predsedničke izbore. Tokom četiri dana skupu će se obratiti predsednik Barak Obama, prva dama Mišel Obama, potpredsednik SAD Džo Bajden, Bil Klinton, Čelsi Klinton i senator Berni Sanders, kao i senator Tim Kejn (58), kog je Klintonova izabrala za svog potpredsednika.

Klintonova je predstavila Kejna u petak na skupu u Majamiju. Procenila je da Kejn, koji je poreklom iz radničke klase i senator je tzv. sving države (gde nijedna partija nema tradicionalno većinu), a uz to tečno govori španski, može da privuče hispanike, ali i umerene i nezavisno orijentisane. Kejn ima i dobre veze sa Afroamerikancima iz vremena kada se kao advokat bavio građanskim pravima, ali i kao bivši gradonačelnik Ričmonda gde više od polovine stanovnika čine crnci.

Kejn se okupljenima obratio na tečnom španskom: „Bjenvenidos a todos“. Španski je naučio kada je kao mladić 1980-1981. proveo devet meseci pomažući kao volonter jezuitskim misionarima u Hondurasu. Poreklom je iz katoličke, škotsko-irske porodice. Otac mu je bio varilac i imao je malu gvožđarsku radnju, majka nastavnica. Nakon završene srednje jezuitske škole za dečake, diplomirao je prava na Harvardu. Bavio se advokaturom, bio predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta Ričmond.

Političku karijeru počinje 1994. kada je ušao u gradsko veće Ričmonda. Put ga je dalje vodio preko mesta gradonačelnika Ričmonda do funkcije guvernera Virdžinije, koju je obavljao od 2006. do 2010. godine. Dve godine, od 2009. do 2011. godine bio je predsedavajući Demokratskog nacionalnog komiteta, a 2012. izabran je u Senat. Kao član spoljnopolitičkog komiteta Senata Kejn se zalagao za novo odobrenje Kongresa za primenu vojne sile u američkim operacijama protiv DAEŠ-a.

​Bio je i prvi senator koji je u Senatu održao govor na nekom drugom jeziku osim engleskog kada je na španskom govorio u podršku dvostranačkom imigracinom zakonu. Oženio se En Brajt Holton, ćerkom bivšeg guvernera Virdžinije, koju je upoznao na studijama na Harvardu i s njom ima troje dece.

Predstavljajući Kejna, Klintonova je rekla da je on „život posvetio socijalnoj pravdi“ i nazvala ga „progresivnim“. Međutim, progresivno orijentisani nisu baš oduševljeni njenim izborom, ističući da Kejn podržava stvari kao što su deregulacija banaka i Transpacifičko partnerstvo, ali i da je lično protiv abortusa. Doduše, on kaže da je kao katolik lično protiv abortusa, ali da podržava demokratsko pravo žena u vezi sa tim pitanjem i da su to lične odluke u koje vlada ne treba da se meša.

​Klintonova ističe i da je „senator Kejn sve ono što Donald Tramp i (njegov zamenik) Majk Pens nisu — on je kvalifikovan da uđe u ovaj posao i vodi ga od prvog dana“.

Tramp je na Tviteru izneo svoju ocenu zamenika Klintonove:

„Tim Kejn jeste i uvek je bio u vlasništvu banaka. Bernijeve (senatora Sandersa) pristalice su besne, on je bio njihov poslednji izbor. Berni se borio uzalud!“ 

Dodao je i optužbe za korupciju:

„Da li je to onaj isti Kejn koji je kao guverner Virdžinije uzimao poklone od više stotina hiljada dolara i koji nije optužen, za razliku od Boba M.“, napisao je Tramp na Tviteru objasnivši da je Bob M. bivši guverner te države Robert Makdonel koji je u januaru 2015. osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije.

​Međutim, u redovima republikanaca ni izdaleka svi ne dele mišljenje Trampa. Naime, Kejn je kao demokratski senator više puta pokazivao veštinu dogovaranja sa kolegama iz republikanskih klupa, čime je stekao poštovanje u oba tabora. A sa republikanskim senatorom Tedom Kruzom, koji se u maju povukao iz trke za republikanskog pretendenta na predsedničku kandidaturu, druži se i privatno i, kako je sam reko, dobro se slažu.

U međuvremenu, senku na konvenciju bacili su mejlovi Demokratskog nacionalnog komiteta koje je objavio Vikiliks. Iz skoro 20.000 mejlova proističe da je Nacionalni komitet, ta navodno neutralna rukovodeća organizacija Demokratske partije, falsifikovao rezultate preliminarnih izbora i unapred odlučio da Klintonova bude kandidat, dok je njenog glavnog suparnika senatora Bernija Sandersa tokom čitave trke diskreditovao.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala