Zurof: Sramna odluka o Stepincu

Pratite nas
Odluka zagrebačkog Županijskog suda o poništenju presude nadbiskupu Stepincu je apsolutno sramna i užasna, i njom se želi promeniti istorija, izjavio je direktor Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima, Efraim Zurof.
Hrvatski kardinal Alojzije Stepinac - Sputnik Srbija
Poništena presuda Stepincu

Ovom presudom se žele oprati zločini vodećeg katoličkog klerika koji je podržavao NDH, koji je hvalio njeno uspostavljanje i koji je služio kao sveštenik njenom vođstvu, izjavio je on za Radio Republike Srpske.

„Taj režim je jedino služio da masovno ubija nevine civile. Istina je da je nadbiskup Stepinac u određenim momentima pokušao da spasi pokrštene Jevreje ili polujevreje, ali on je to uspeo samo u maloj meri. To ne može poništiti činjenicu da je on kao osoba na takvom položaju podržavao genocidni režim uspostavljen u Hrvatskoj. Ovo je apsolutno loša odluka, za koju se nadamo da će biti promenjena na višem sudu“, istakao je Zurof, prenosi RTRS.

Ono što je veoma tipično za neke stvari koje se dešavaju u Istočnoj Evropi, jesu tendencije da se promeni istorija Drugog svetskog rata, a samim tim i genocid počinjen nad Srbima, dodao je Zurof.

„To je veoma opasno, takve tendencije se moraju zaustaviti, i mi se jako trudimo da to zaustavimo“, naglasio je Zurof za Radio RS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala