Rusija ograničila kretanje NATO-a u Crnom moru

Pratite nas
Rusija je uložila dosta napora kako bi ojačala svoju poziciju na Crnom moru i time je ostvarila značajan uspeh, naročito ako se uzme u obzir što je tako poremetila planove NATO-a za taj region, piše list „Forbs“.

U poslednje vreme SAD sve češće sarađuju sa zemljama Crnomorskog regiona nudeći im kooperaciju u sprovođenju vojno-morskih vežbi, kao i pregovore o saradnji u proizvodnji odbrambenih kapaciteta.

Vašington to objašnjava time da je državama koje se graniče sa Rusijom neophodna zaštita od potencijalne „pretnje“ od strane Moskve, piše list.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (S) sa zvaničnicima i vojnim osobljem ispred bespilotne letelice tokom samita NATO-a u Varšavi. - Sputnik Srbija
Protiv koga se bori NATO

Istovremeno, Zapad veoma dobro zna da je Rusija u proteklih sto godina na Crno more gledala kao na jedan od najvažnijih regiona koji je garant sopstvene bezbednosti, kao i da za tako nešto ima istorijske i strateške argumente.

Iz tog razloga uopšte se ne treba čuditi što Moskva ulaže tolike napore kako bi vratila staru slavu svojoj floti, ističe autor članka.

Nakon toga se Krim vratio u sastav Rusije, a Moskva je na taj način zatvorila Crno more.

Sposobnosti ruske mornarice omogućavaju Rusiji da ograniče kretanje SAD i NATO-a u Crnom moru, ali i da primora Vašington da uveliča rashode kada je reč o vojnoj industriji.

Čak i najmanji ruski patrolni brodovi mogu da predstave veliku pretnju jer koriste najnovije krstareće rakete „Kalibar“, kao i municiju za precizno navođenje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala