Tuča mačaka u Dauning stritu, Lari povređen

© AFP 2023 / JUSTIN TALLIS Mačak Lari
Mačak Lari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mačak Lari, „glavni mišolovac“ na adresi britanskog premijera — Dauning strit 10 u Londonu, povredio je šapu. Postoji mogućnost da se mačak povredio u borbi sa mačkom iz Ministarstva spoljnih poslova, piše britanski „Telegraf“, pozivajući se na izvore iz Dauning strita.

„Bitka za Dauning strit je možda završena, ali ne i ona između mačora Larija i Palmerstonoma iz Ministarstva spoljnih poslova“, piše list.

Mačor - Sputnik Srbija
Mačak se kandidovao za poslanika Državne dume

Lari se nakon noćnog lova na miševe ujutru vratio kući, kada su u Dauning stritu primetili kako hramlje. Odmah je poslat kod veterinara, pa se očekuje njegov brzi oporavak.

Lari se najverovatnije povredio u tuči sa mačorom Palmerstonomom iz Ministarstva spoljnih poslova, na čijem čelu je donedavno bio Boris Džonson. „To što Lari hramlje predstavlja eskalaciju borbe za vlast“, navodi list, ali u Dauning stritu ovu informaciju nisu ni demantovali ni potvrdili.

Lari je u Dauning strit stigao u februaru 2011. godine, kada ga je tadašnji britanski premijer David Kameron doneo iz skloništa. On je prvi mačak u Dauning stritu posle 14 godina, nakon što je njegov prethodnik Hamfri „penzionisan“ 1997. godine, ubrzo nakon preseljenja Tonija Blera.

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISMačak Lari ispred Dauning strita, London
Mačak Lari ispred Dauning strita, London - Sputnik Srbija
Mačak Lari ispred Dauning strita, London

Lari je dospeo u centar medijske pažnje kada je bivši britanski premijer Kameron napustio Dauning strit, a njega nije poneo sa sobom. U svom poslednjem govoru kao britanski premijer, Kameron je rekao da će mu mačak nedostajati. Na društvenim mrežama se ubrzo potom povela rasprava šta će se desiti sa Larijem i da li buduća premijerka Tereza Mej voli mačke.

Mačke su stalni stanari rezidencije britanskih premijera od 15. veka. Od 1929. imaju zvanični status i platu od 100 funti godišnje. Najpoznatiji od njih je mačak Hamfri, koji je tu boravio u tokom mandata Margaret Tačer, Džona Mejdžora i Tonija Blera. Hamfri je preminuo 2008. godine, nakon 18 godina života.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala