Slovenija izgubila milione evra zbog ruskih kontrasankcija

© Sputnik / Aleksej Nikoljski / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Slovenije u Rusiji Primož Šerigo
Ambasador Slovenije u Rusiji Primož Šerigo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šteta Slovenije izazvana zabranom isporuke mleka i mlečnih proizvoda u Rusiju za godinu dana je dostigla deset miliona evra, izjavio je ambasador te zemlje u Moskvi Primož Šeligo.
Južni tok - Sputnik Srbija
Slovenija: Sporazum o „Južnom toku“ i dalje na snazi

Prema rečima slovenačkog ambasadora, smanjenje trgovinske razmene u Sloveniji u 2015. godini iznosilo je 30 odsto. Primož Šeligo to povezuje kako sa sankcijama tako i sa padom cena nafte i gasa i kolebanjem kursa rublje.

„Samo zbog zabrane isporuke mleka i mlečnih proizvoda, Slovenija je izgubila oko deset miliona evra, tj. to je direktna šteta. Naravno, tu je i problem nedostatka novca kod ruskih preduzeća. Da postoji ’živi kapital‘, zajednička cifra sigurno bi bila manja“, rekao je diplomata u intervjuu listu „Izvestija“.

Pritom, on naglašava da se čak i u takvim uslovima u odnosima Rusije i Slovenije vidi pozitivna dinamika.

„Uvek sam govorio — u kojoj god zemlji da je kriza, a ja se sećam ruske krize 1998. godine, ova preduzeća koja su ostala na tržištu u ovom periodu, posle su dobila samo pluseve. Ni sada situacija nije drugačija — treba sačekati dve-tri godine, posle će biti bolje. Najvažnije je da slovenačka preduzeća ne odu sa ruskog tržišta“, dodao je ambasador.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala