Otkriven nepoznati nuklearni objekat u Severnoj Koreji

© AFP 2023 / Ed JonesLider Severne Koreje Kim Džong Un na vojnoj paradi u Pjongjangu, 10. maj 2016.
Lider Severne Koreje Kim Džong Un na vojnoj paradi u Pjongjangu, 10. maj 2016. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saradnici Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost SAD otkrili su na satelitskim snimcima tajne nuklearne objekte u Severnoj Koreji o kojem se ranije nije znalo.
Južnokorejski mediji izveštavaju o lansiranju severnokorejske balističke rakete - Sputnik Srbija
Severna Koreja lansirala tri balističke rakete

Prostorije fabrike za proizvodnju avijacionih delova severnokorejski specijalisti su mogli da koriste za stvaranje centrifuga za obogaćivanje uranijuma. Prema podacima medija, ovaj objekat se nalazi 43 kilometra od reaktora u Jonbenu.

U izveštaju se navodi da eksperti nikad nisu verovali da je Pjongjang obelodanio lokacije svih svojih nuklearnih objekata. Ovo otkriće bi moglo da odigra odlučujuću ulogu prilikom zaključivanja sporazuma o nuklearnom programu sa Severnom Korejom.

„Treba utvrditi gde Severna Koreja obogaćuje uranijum. Informacije o tome gde je ona to ranije radila mogle bi mnogo da pomognu“, prokomentarisao je predsednik Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost SAD Dejvid Olbrajt.

Osim toga, u izveštaju se navodi da je neimenovani izvor otkrio postojanje 200 do 300 centrifuga za obogaćivanje uranijuma u Severnoj Koreji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala